PvdA Europees parlement


Flexibiliteit voor solidair Europa

3 september 2008

Thijs Berman "Wel schoolmelk voor Europese kinderen, maar te weinig voor de gevolgen van de voedselcrisis in Afrika", zegt PvdA-europarlementariƫr Thijs Berman naar aanleiding van de Europese Begroting voor 2009. Het ontwerp van die begroting werd vandaag gepresenteerd aan het Europese Parlement.

"De EU begroting voor volgend jaar mist ambitie en gaat niet in op grote uitdagingen", stelt Berman, "Klimaatverandering en voedselcrisis wijzen op de noodzaak om beleid aan te passen en eisen een snelle respons. De ontwerpbegroting voor volgend jaar levert die niet."

Volgens Berman, woordvoerder begroting van de PvdA-eurodelegatie, zou er structureel meer moeten worden besteed aan de buitenlandse politiek van EU, zoals in Kosovo en in Palestina, om vrede en veiligheid te garanderen en armoede in de wereld effectief tegen te gaan.

"Europa is en moet een internationale solidaire partner zijn in de wereld, het grootste handelsblok, dat laat niet toe dat mensen op een andere plek in de wereld verhongeren", aldus Berman.

Europa heeft het geld. Verwacht wordt dat er een recordbedrag van 3,6 miljard Euro overblijft uit de landbouwbegroting van de EU. Door de hoge voedselprijzen zijn maatregelen voor prijsondersteuning in de landbouw overbodig. "De hoge prijzen leveren ons een enorme meevaller op, en betekenen een ramp in de arme landen," zegt Berman, "Dertig jaar van ontwikkeling dreigen verloren te gaan."

De komende weken zal er hard worden onderhandeld over het voorstel om
1 miljard Euro te bestemmen voor boeren in arme landen. "Dat kan, binnen de bestaande begrotingsregels. Uit naam van internationale solidariteit moeten we daartoe overgaan. Door een beetje van die meevaller af te halen en niet te laten terugstorten op onze eigen rekening, voorkomen we een ramp in ontwikkelingslanden."

Gezamenlijke aanpak en flexibiliteit bij de begroting is volgens Berman de enige weg om de acute voedselcrisis het hoofd te bieden.