Geheime abortus maskeert kindermisbruik

03/09/2008 10:35

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

Falend abortus- en soa-beleid

Met dit onderzoek van de Amsterdamse arts Nizaar Makdoembaks, gebaseerd op een analyse van zijn huisartsenpraktijk in de Bijlmer in de periode tussen 1993 en 2004, komt er voor het eerst wetenschappelijk inzicht in de oorzaken en achtergronden van kinderabortus en de hoge embryosterfte onder Surinamers en Antillianen in Amsterdam. De studie draagt aanwijzingen aan dat in Amsterdam jaarlijks bij ruim de helft van de minderjarige geaborteerden sprake geweest zou kunnen zijn van seksueel misbruik binnen de familie of vriendenkring. Het kabinet kan echte gezondheidswinst realiseren door aanvullende wetten te maken om het opzetten van kinderabortusklinieken en DNA-databanken mogelijk te maken en de behandeling van soa's evidence-based te laten plaatsvinden. De studie onderbouwt tevens de noodzaak voor een wijziging van de WAZ (Wet Afbreking Zwangerschap) en voor het screenen op een soa bij abortus en zwangerschapscontrole.

De studie bevat retrospectief dossieronderzoek van vrouwen die abortus hebben ondergaan. Het betreft 5300 vruchtbare vrouwen waaronder ruim 200 tieners jonger dan 15 jaar. Het onderzoek beschrijft casussen van vele minderjarige incestslachtoffers en op andere wijze misbruikte kinderen die een abortus hebben ondergaan en van vrouwen die later te maken krijgen met embryosterfte als gevolg van een soa-complicatie. De informatie en feiten uit de eigen praktijk zijn aangevuld met gegevens uit interviews met slachtoffers en tevens met gegevens uit vakbladen, literatuur en media.

In Amsterdam is er sprake van een verzwegen epidemie van een seksuele importziekte die erger is dan meisjesbesnijdenis. De autoriteiten gedogen de door immigranten meegenomen wijdverbreide cultuur van incest en kindermisbruik uit de West en Afrika. Slachtoffers raken zwanger en/of lopen een seksueel overdraagbare aandoening op. Het falende abortus- en soa-beleid is verantwoordelijk voor onvruchtbaarheid en hoge embryosterfte in latere jaren.

Minderjarige tieners uit West-Afrika die in Amsterdam een abortus ondergaan kunnen ook het slachtoffer zijn van vrouwenhandel (als alleenstaande minderjarige asielzoekers) of van seksuele exploitatie door familie of bekende. Soms heeft het seksuele contact dat tot de zwangerschap leidde door een vreemde onder dwang plaatsgevonden. Uit angst voor de ouders of bende wordt er geen aangifte gedaan. Justitie is op de hoogte dat ontkenningen van slachtoffers heel gebruikelijk zijn in zaken rond vrouwenhandel, juist vanwege hun angst voor hun belagers.

'DOE GEEN AANGIFTE VAN VERKRACHTING!' lijkt het beleid van Amsterdamse abortusartsen te zijn. De politie raadt het soms zelfs letterlijk af. Aandacht van de media voor kindermisbruik in Nederland is minimaal. Abortusartsen gaan niet na of een ongewenste zwangerschap bij een minderjarige een gevolg is van seksueel misbruik. Tot overmaat van ramp vernietigen de medici het DNA-abortusweefsel (bewijs van een ernstig misdrijf) en doen ze geen screening op een ongewenste seksuele infectieziekte, waardoor zestienminners later veelvuldig met embryosterfte te maken krijgen.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen bij minderjarigen in de hoofdstad stijgt. Zo is er bijvoorbeeld in de periode 1996 tot 1998 in alle klinieken in de hoofdstad bij ruim 212 Amsterdamse 14- en 15-jarigen een abortus uitgevoerd. In één Amsterdamse kliniek bedroeg het aantal abortussen 212 in 2000 tot 2002 bij meisjes van 12 tot en met 16 jaar. De meerderheid van deze groep komt uit Amsterdam-Zuidoost en Amsterdam-West.

Begin 2008 berichtten Unicef en Defence for Children International onder meer dat Nederland tekortschiet bij de aanpak van kindermishandeling. Het kabinet kan echte gezondheidswinst realiseren door aanvullende wetten te maken om het opzetten van kinderabortusklinieken en DNA-databanken mogelijk te maken en de behandeling van soa's evidence-based te laten plaatsvinden.

De studie onderbouwt tevens de noodzaak voor een wijziging van de WAZ (Wet Afbreking Zwangerschap) en voor het screenen op een soa bij abortus en zwangerschapscontrole.

Geheime abortus maskeert kindermisbruik

Hoge embryosterfte door falend soa-beleid

Uitgeverij: Het tribunaal

Aantal Pagina's: 281

Prijs: 34,50 euro

Te bestellen bij de boekhandel en www.het-tribunaal.nl