Gemeente Binnenmaas

Bouw jeugdsoos Puttershoek/Maasdam begonnen

De soos voor de jeugd van Puttershoek en Maasdam komt dezer dagen letterlijk van de grond. Het bouwrijp maken van de grond aan de Sportlaan in Maasdam op het terrein waar ook de ijsbaan en Scouting Puttershoek zijn gevestigd - is begonnen. Als alles naar wens verloopt, kunnen de meiden en jongens elkaar in november voor het eerst in hun langverwachte eigen onderkomen ontmoeten.

Dit onderkomen voor jongeren, in principe bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar, bestaat uit zes units die deze week door de Heinenoordse vestiging van de BUKO Groep worden geplaatst. BUKO is een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in het plaatsen van (semi)-permanente gebouwen. De oppervlakte van de soos is 113 m2. De ruimte is grotendeels open en er worden o.a. een bar, een keukentje, een berging, toiletten en een podium in geplaatst.

De soos heeft nog geen naam. SWB is van plan daar een prijsvraag voor te organiseren.

Het totstandkomen van de soos is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de Gemeente Binnenmaas, Stichting Welzijn Binnenmaas (SWB) en de Woningstichting De Maashoek. BUKO heeft door een soepele opstelling een waardevolle bijdrage aan het proces geleverd. Doordat de soos, mede op verzoek van SWB, groter is geworden dan in eerste instantie de bedoeling was, vielen de kosten hoger uit. De Maashoek heeft het verschil als gift bijgepast. De woningstichting beschouwt dit als een maatschappelijke investering en waardevolle bijdrage aan de gemeente Binnenmaas, die past bij de filosofie van het bedrijf.

Bewondering

De gemeente heeft grote bewondering voor de SWB, die met man en macht sponsors heeft gezocht en met allerlei acties geld heeft ingezameld. Zij sprokkelden een aanzienlijk bedrag bij elkaar. Daarmee gaat de SWB met jongeren en vrijwilligers aan de slag om de soos in te richten en aan te kleden.

Het beheer van de jeugdsoos komt in handen van het jongerenwerk van de SWB. Het doel is onder meer om jongeren te stimuleren om mee te doen aan het maatschappelijk leven, hen de kans te bieden zich te ontplooien en te helpen bij het vinden van normen en waarden. De SWB heeft ook tot taak problemen te signaleren en een brugfunctie te vervullen bij het oplossen daarvan.

Vrijwilligers

Afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat inzetbaar is, zal de (alcohol- en drugsvrije) soos minimaal twee tot drie avonden van 19.00 tot 22.00 uur open zijn. Er hebben zich al vrijwilligers gemeld, maar vrijwilligers zijn er nooit genoeg. Dat kunnen (oudere) jongeren zijn, maar ook (groot)ouders en buren. Het gaat erom dat de soos een prettige en veilige verblijfsruimte voor de jeugd is, waar zij graag komt. En andersom ook: een vrijwilliger is niet alleen een oppasser, maar veel meer een begeleider en een meedenker, die enorm veel plezier kan beleven aan het omgaan met jongens en meiden in de puberleeftijd.

Inrichten

Het inrichten van de soos is een arbeidsintensief karwei. Ook daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Wie handig is of creatief en het leuk vindt om samen met jongeren iets tot stand te brengen, is van harte welkom en kan contact opnemen met jongerenwerkers Evelien of Jolanda van Stichting Welzijn Binnenmaas: info@jongbinnenmaas.nl of 078 676 63 27.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl