Gemeente Hilversum

Samen komen we er wel uit!

publicatiedatum: dinsdag 2 september 2008

Bij het inzamelen van afval is de medewerking van de inwoners van de regio essentieel. Dit geldt ook in wijken waarin het huishoudelijk afval in zakken wordt aangeboden. Omdat nog niet iedereen zich aan de spelregels houdt, wordt hieronder nog even kort uitgelegd hoe het ook alweer zit met het aan de weg zetten van huisvuilzakken.

Hoe kunnen we de inzameling van huisvuilzakken nog beter laten verlopen?
De inzameling van huisvuilzakken gaat meestal goed. Burgers zetten deze al goed aan de weg, maar het kan natuurlijk altijd beter. Als eerste is het van belang dat de zakken niet te vroeg aan de weg worden gezet, dus niet vóór 22.00 uur 's avonds vóór de dag van inzameling en uiterlijk om 07.30 uur op de dag van inzameling. Dit helpt namelijk voorkomen dat vogels of katten de zakken openscheuren en de inhoud hiervan verspreid wordt.

Daarnaast moeten zakken goed gesloten zijn en mogen er geen scherpe voorwerpen of uitsteeksels worden aangeboden die aanleiding kunnen geven tot het scheuren van de zakken en/of kunnen leiden tot beschadigingen en verwondingen.

Waar moeten huisvuilzakken aan voldoen?
Om scheuren te voorkomen en voor de hanteerbaarheid van de huisvuilzakken is er een aantal eisen waaraan de huisvuilzakken moeten voldoen. De huisvuilzakken mogen niet groter zijn dan 60x80 cm en moeten gemaakt zijn van ondoorzichtig plastic met een minimale dikte van 0,05 mm . De zakken moeten ook niet te dik zijn omdat ze anders niet verbrand kunnen worden.

Zwerfafval, hoe kan het minder worden?
Wanneer de zakken met huishoudelijk afval te vroeg worden aangeboden of zaken bevatten die aanleiding geven tot scheuren, is de kans op het ontstaan van zwerfafval groot. Dit komt niet ten goede van de woonomgeving, maar het kan ook gevaar opleveren, zowel voor bewoners, en met name de kinderen in de buurt, als voor medewerkers van de afvalstoffendienst. Met uw medewerking kan het nodige zwerfafval worden voorkomen.

Verzamelcontainers
De verzamelcontainers voor restafval zijn alleen bedoeld voor de bewoners van woningen in de hoogbouw zoals flats en appartementen boven winkels. De containers bij hoogbouwwoningen worden minimaal één keer per week geleegd.

Er kan natuurlijk een storing in de boven- of ondergrondse container ontstaan. Dit is de verantwoordelijkheid van de GAD, die zorgt voor reparatie. Het afval dat dan eventueel tegen of in de nabijheid van de verzamelcontainer is geplaatst, wordt zo snel mogelijk verwijderd.

Wanneer om een andere reden dan storing zakken of ander afval tegen of bij de verzamel-containers wordt geplaatst, is dit een overtreding op grond van de Afvalstoffenverordening.

De wettelijke regels
Al deze zaken zijn aan wettelijke regels gebonden. De medewerkers van Toezicht & Handhaving hebben de opdracht hierop toe te zien en waar overlast ontstaat of waar misstanden worden gesignaleerd voorlichtend en handhavend op te treden. Dit houdt in dat, afhankelijk van de aard en ernst van de situatie, een waarschuwing gegeven wordt of proces verbaal wordt opgemaakt. Dit laatste betekent dat een bekeuring wordt opgelegd.