Nederlandse Kano Bond


3 september 2008

Franeker¸ vrijdagmorgen 9 uur op 24 augustus 2008. Voor het gebouw van kanovereniging Onder de Wadden ligt een lange rij kleurige zeekanos. Van de oorspronkelijk 34 aanmeldingen zijn 31 kanoërs¸ waaronder vijf vrouwen¸ aan de start verschenen. Ze zijn druk bezig om de laatste voedselpakketten in te pakken en staan klaar voor de start van de zesde Non stop Elfstedentocht per zeekano. De jongste deelnemer is 20 en de oudste is 64 jaar. Veel van de deelnemers komen jaarlijks terug om¸ al dan niet met succes¸ de 11 steden met de kayak te bedwingen

Hun uitdaging is¸ om binnen 36 uur het 206 kilometer lange traject langs de Friese steden af te leggen en s zaterdags voor 21 uur de finish in Franeker te bereiken. Met een gemiddelde snelheid van rond de 7 kilometer per uur¸ betekent dit dat men onderweg slechts korte rustpauzes kan inlassen. Zonder slaap en volgens een door hun zelf opgesteld schema continu dag en nacht doorvaren. Niet te vergelijken met de estafettetocht waarbij men steeds een kort traject kan meedoen. Men beschouwt deze tocht dan ook als een extreem zware toertocht¸ alleen uit te varen met een uitstekende conditie¸ een goede voorbereiding¸ en de juiste mentale instelling. Alles moet kloppen want te weinig of verkeerd eten of een schurend zwemvest kunnen de beëindiging van de tocht der tochten voor hun betekenen. Voor de voorbereiding wordt gebruik gemaakt van de gegevens van deelnemers van vorige jaren die te vinden zijn op de website www.onderdewadden.nl.

De weersomstandigheden bij de start zijn goed¸ hoe wel er vlak voor de start nog een hoosbui valt. Het weer is instabiel en volgens de weersverwachting is er is kans op hagel en onweer. Veiligheid is belangrijk dus heeft iedereen vanuit de organiserende vereniging Onder de Wadden duidelijke instructies meegekregen
Na een Le Mans start¸ waarbij iedereen tegelijk het water in mag¸ gaan de deelnemers er in hoog tempo vandoor op weg naar Dokkum¸ waar de eersten om 14.40 uur aankomen. Daar zal Paulus Couperus uit Rottum na 7 uur varen stoppen vanwege een te klein zitje. Zijn achterwerk blijkt zich niet aan de geleende kayak te kunnen aanpassen.

Tot Leeuwarden kan men in willekeurige samenstelling varen; vanaf Leeuwarden vormt men in verband met de veiligheid vaste koppels. Controleposten beoordelen of het verantwoord is om de deelnemers door te laten gaan. Pols- schouder en rugklachten komen het meest voor en worden zonodig door de volgploegen behandeld. Soms lukt dat echter niet meer. Zo verlaat Rene Moellijker uit Tholen in Leeuwarden de tocht vanwege rugklachten.

In Sneek¸ na bijna 100 km varen¸ houden Jan Akkerman uit Houten en Iede Monster uit Rotterdam er mee op. Vermoeidheid en schouderklachten spelen hierbij een belangrijke rol.

Als de eerste ploeg om half tien in Sneek arriveert moet de verlichting aan. Ook kanos moeten in donker verlichting voeren en op allerlei ingenieuze manieren wordt daaraan voldaan. Via het donkere Slotermeer¸ waar men met een knipperlicht naar de overkant wordt geleid komt men bij de controlepost¸ Daar besluit André Harts uit Alphen a/d Rijn vanwege pijnlijke buikpieren de tocht te beëindigen. Dan gaat het richting Stavoren via de Luts . Daar stapt de laatste uitvaller Martin Kolfoort uit Vriezeveen uit zijn kano. Er is Inmiddels bijna 150 kilometer afgelegd en de eerste groep is 2.50 uur uitgelopen op de laatste van de tien groepen. Vanwege de onweersdreiging in Franeker is dit het moment waarop de organisatie¸ na bestudering van buienradar en bliksemradar vaststelt dat het risico in de zuidwesthoek nog wel mee valt. Het risico is aanvaardbaar en de tocht kan worden vervolgd.

Een enkele maal wordt er vanwege de snelheid van groep gewisseld¸ en wordt een tragere deelnemer opgenomen in de groep die even later langskomt. Maar over het algemeen overheerst de teamgeest en is het `samen uit/samen thuis`.
Zo dreigt George Lagas uit Nieuwekerk aan de Yssel als hekkesluiter bijna te worden gediskwalificeerd omdat zijn ploeggenoten door een misverstand zijn doorgevaren. Alleen varen mag niet dus ligt de kano al bijna op het dak van een auto. Maar gelukkig hebben Sietse Bos (64) uit Beetserzwaag en Jan Faber (64)uit Hurdegaryp de GSM onder handbereik en zijn ze bereid om enkele kilometers terug te varen om hun tochtgenoot weer op te pikken.

De eerste groep komt aan met een zeer scherpe tijd om 12.45 uur¸ 8 uur en 15 minuten voor de sluitingstijd. Een zeer goede prestatie¸ want in deze tijd zijn ook de rustpauzes begrepen.
De laatste groep komt binnen om 19.25 en heeft daarmee de tocht in 34 uur en 25 minuten volbracht. Dat is ruim 6 uur later dan de eerste groep. Maar 25 deelnemer¸ waaronder de vijf vrouwen¸ volbrachten deze monstertocht op hun eigen manier en in hun eigen tempo¸ een bijzondere prestatie!

Detailinfo en fotos vindt u op www.onderdewadden.nl (zie ook het forum)


* Deelnemers - Non stop Elfstedentocht per zeekano 2008 persbericht
* Verslagn deelneemster - Over genieten en Trochwrakselen

NKB Bondsbureau
Postbus 2656
3430 GB Nieuwegein
030 7513750 / info@nkb.nl
Copyright