Gemeente Reimerswaal


Dijkversterking Kruiningen- en Zimmermanpolder

Geplaatst op: 03-09-2008
door: ()

De zeespiegel stijgt steeds verder door de klimaatverandering. De overheid toetst daarom iedere vijf jaar alle duinen en dijken in Nederland om te zorgen dat we goed beschermd blijven tegen het water. De Kruiningenpolder nabij Hansweert en de Zimmermanpolder nabij Rilland zijn volgens onderzoek niet sterk genoeg om aan de wettelijke veiligheidsnorm te voldoen. Het waterschap gaat deze twee dijkvakken daarom versterken. De verbetering van de dijken is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsplan.

Kruiningenpolder
De Kruiningenpolder ligt langs de Westerschelde ten zuidwesten van het dorp Kruiningen. De dijk ligt gemiddeld 8 meter boven NAP en bestaat uit zand met daarover een laag klei. Onderzoek laat zien dat de dijk niet hoog genoeg is en niet overslagbestendig. Dat betekent dat er bij een superstorm water over de dijk heen kan komen. De binnenkant van de dijk kan daardoor worden `opgegeten' en eventueel bezwijken. Om dit te voorkomen wordt de dijk over een lengte van één kilometer opgehoogd tot 9.5 meter boven NAP. Daarnaast wordt aan de binnenkant 1.4 meter nieuwe dikke klei aangebracht en gras ingezaaid. Als alles volgens planning verloopt start het waterschap in maart 2009 met de werkzaamheden. De dijkversterking kan dan voor de zomervakantie in 2009 afgerond zijn.

Zimmermanpolder
De dijk in de Zimmermanpolder ligt ook langs de Westerschelde, ten zuidwesten van het dorp Rilland. Hier ligt de dijk 8.5 meter boven NAP en bestaat het uit zand met daarover een laag klei. Dit stuk dijk blijkt ook te laag te zijn waardoor het niet overslagbestendig is. Het waterschap gaat daarom over een lengte van 2.5 kilometer de dijk ophogen tot 9 meter boven NAP. Daarnaast wordt er nieuwe klei aangebracht en gras ingezaaid. De werkzaamheden zullen volgens planning starten in maart volgend jaar en klaar zijn in oktober 2009.

Stand van zaken
Het waterschap heeft voor beide polders een dijkversterkingsplan opgesteld. Deze plannen liggen van 28 augustus tot 9 oktober aanstaande ter inzage bij:

· Waterschap Zeeuwse Eilanden, Kanaalweg 1, Middelburg
· Provincie Zeeland, Abdij 6, Middelburg

· Gemeente Reimerswaal, Oude Plein 1, Kruiningen Iedereen kan de plannen lezen en hierop reageren. Als u een reactie wilt geven kunt u mondeling inspreken tijdens de informatieavond op 15 september aanstaande of een schriftelijke zienswijze sturen naar: Waterschap Zeeuwse Eilanden
t.a.v. het dagelijks bestuur
Postbus 1000
4330 ZW Middelburg

Na 8 oktober aanstaande, bundelt het waterschap alle binnengekomen zienswijzen en de beantwoording hiervan in een Antwoordnota. Deze nota zal eind dit jaar ter inzage liggen. Het dagelijks bestuur van het waterschap kijkt vervolgens hoe ze rekening kan houden met de zienswijzen en onderzoekt of de ontwerpplannen nog aangepast moeten worden. Op 9 december aanstaande beslist de algemene vergadering van het waterschap over het definitieve plan. Vervolgens moeten Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland de dijkversterkingsplannen goedkeuren en kan er daarna subsidie aangevraagd worden bij het Rijk. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden in maart 2009 beginnen. De dijk in de Kruiningenpolder zou dan voor de zomervakantie in 2009 gereed zijn, het werk aan de dijk in de Zimmermanpolder kan oktober volgend jaar afgerond zijn.

Informatieavond: 15 september 2008
Op 15 september aanstaande organiseert waterschap Zeeuwse Eilanden samen met de gemeente Reimerswaal een informatieavond over de werkzaamheden aan de Kruiningen- en Zimmermanpolder. U bent van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg over de inspraakprocedure en de dijkversterkingsplannen door bestuurslid Sophie van 't Westeinde en projectcoördinator André Marinisse van het waterschap. Iedereen krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en mondeling in te spreken. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 15 september aanstaande in het gemeentehuis van de gemeente Reimerswaal. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.

Nieuwsbrief
De dijkversterking van de Kruiningen- en Zimmermanpolder gaat volgend jaar van start. In de aanloop van deze projecten en tijdens de werkzaamheden, houdt het waterschap belangstellenden onder andere op de hoogte via nieuwsbrieven. Heeft u nog geen abonnement? Stuur dan een mail naar communicatie@wze.nl en geef aan dat u de nieuwsbrief voor de Kruiningen- en Zimmermanpolder wilt ontvangen. U kunt de nieuwsbrief ook per post aanvragen. Het waterschap zorgt ervoor dat u de eerstvolgende nieuwsbrief in uw (digitale) postbus ontvangt. Klik hier voor de eerste nieuwsbrief

Meer informatie
Misschien heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, opmerkingen of suggesties over de plannen. Neem dan gerust contact op met het waterschap.
Inhoudelijke vragen: André Marinisse
Vragen over voorlichting:Emilie Sturm
Klachten over uitvoering werk:Joséphine van Belzen

Alle medewerkers zijn bereikbaar via (0118) 621 000 of info@wze.nl.