biologische boomkwekerij Alternatieven voor bloedmeel in de biologische boomkwekerij Agenda 29 aug 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

In de biologische teelt wordt soms bloedmeel gebruikt als stikstofmeststof met een snelle werking. Beendermeel wordt gebruikt als fosfaatmeststof. Beide zijn afkomstig uit de vleesverwerkende industrie. In sommige markten voor biologische producten bestaat weerstand tegen het gebruik van bloedmeel en beendermeel. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving heeft op verzoek van de Productwerkgroep Bomen in 2007 en 2008 onderzoek gedaan naar plantaardige alternatieven voor snelwerkende stikstofmeststof. âDe proeven hebben we uitgevoerd met de meststoffen Monterra malt 5-1-5 en Monterra ricinus 4,5-1,5-8 en compost in vruchtbomen op klei en Phlox op duinzandgrond,â vertelt onderzoeker Frank van der Helm. Â
Bij een proef met vruchtbomenonderstammen op een vruchtbare voormalige zeekleibodem hebben de onderzoekers geen invloed gezien van het gebruik van organische N-meststoffen op de groei, het aantal en de diameter van de geoogste onderstammen. Wel is in 2007 een verschil gemeten in minerale stikstofwaarden in de bodem. Hierbij is geen duidelijk verschil in beschikbaar N gemeten tussen bloedmeel en plantaardige meststoffen.

Bij een proef met Phlox op een arme duinzandgrond is wel effect gezien van gebruik van organische N-meststoffen op de groei en het geoogste plantgewicht. Er zijn op duinzand echter weinig verschillen gemeten in beschikbare stikstof in de bodem. Van der Helm: âBij de bemestingstrategie is de hoeveelheid fosfaat in de plantaardige meststoffen beperkend geweest voor het geven van een hogere bemesting. Bij bloedmeel is dit geen probleem, want dit bevat nauwelijks tot geen fosfaat. Als binnen het bedrijf geen ruimte is om een hogere fosfaatgift aan de vaste planten te geven, dan is het gebruik van bloedmeel alsnog de enige oplossing. Het weglaten van stalmest in de bemesting en meer gebruik van compost maakt meer bijmesten met alternatieven voor bloedmeel mogelijkâ.

Meer informatie:

* Expert: Frank van der Helm, (visitekaartje / frank.vanderhelm@wur.nl)

* Ga naar de samenvatting van het rapport
* dowload het rapport 'Demonstratieproeven alternatieven voor bloedmeel in de boomkwekerij'

---

Bron: www.biokennis.nl

Contact
Frank van der Helm
Onderzoeker duurzame sierteelt PPO
frank.vanderhelm@wur.nl