D66

Eerstedagsmelding van de baan

3 september 2008

Een van de grootste ergernissen van het bedrijfsleven, de eerstedagsmelding, gaat verdwijnen. Daarmee omarmt het kabinet een voorstel van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, die eind april in het programma Business Class al voor afschaffing van deze maatregel pleitte.

Effect ter discussie

De melding is een plicht voor werkgevers om nieuwe werknemers één dag voor zij in dienst treden aan te melden bij de belastingdienst. De regel is nog maar twee jaar geleden door de overheid ingevoerd om zwartwerken en illegale arbeid tegen te gaan. Pechtold stelde het effect van de maatregel ter discussie, waarop staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) al snel een onderzoek aankondigde naar de effectiviteit van de eerstedagsmelding en de gevolgen voor de regeldruk van bedrijven.

Onnodig werk

Nu blijkt dat ook het kabinet meent dat de eerstedagsmelding geen effectief middel is, zo meldt Het Financieel Dagblad vandaag. Pechtold vindt dat de maatregel werkgevers onnodig werk oplevert. De eerstedagsmelding wordt voor alle bedrijven vervangen door een selectieve aanpak op basis van risicoanalyse. Pechtold: "We moeten niet alle werkgevers formulieren laten invullen, omdat een heel klein groepje de regels overtreedt. Gerichte controle is veel beter. Ik ben blij dat het kabinet dat nu ook inziet."

Vorig jaar moesten Nederlandse werkgevers tussen de vijf en zes miljoen eerstedagsmeldingen doen. Bij een controle gebruikt de arbeidsinspectie deze meldingen echter niet; de inspectie controleert of op de werkplek kopieën van de paspoorten van werknemers aanwezig zijn.