Gemeente Zoetermeer

Flinke investering in Kenniseconomie en Innovatie

Ook in 2009 weer geld beschikbaar

Zoetermeer investeert ook in 2009 weer flink in Kenniseconomie en Innovatie. De gemeente trekt voor dit programma 500.000 uit. Met dit geld wordt de kenniseconomie in Zoetermeer gestimuleerd en het Zoetermeerse bedrijfsleven innovatiever gemaakt. Hiervoor zijn vier clusters benoemd: ICT, Leisure, Bestuur en Belang en Life & Health. Per cluster worden samen met bedrijven en het onderwijs de kansen, wensen en mogelijkheden van kennisdeling en innovatie onderzocht. Daarna worden faciliteiten aangeboden om ook daadwerkelijk projecten uit voeren. De belangrijkste projecten van het programma zijn een innovatiescan voor het MKB, het opzetten van een innovatiefabriek en het versterken van MBO en HBO opleidingen in Zoetermeer.

Zoetermeer is een stad met veel kennisintensieve bedrijvigheid. De Atlas voor Gemeenten 2008 toont aan dat Zoetermeer wederom het hoogste percentage ICT-werkgelegenheid van Nederland kent met 13%. Ook op het gebied van kennisintensieve industrie doet Zoetermeer het goed. Zoetermeer heeft het hoogste percentage kennisintensieve industrie van Zuid-Holland. Met deze goede scores als basis is de economie van Zoetermeer uit te bouwen tot een bloeiende kenniseconomie. Het College zet zich daarom in om de voorwaarden te verbeteren en innovatie in Zoetermeer te stimuleren.

De gemeente heeft de afgelopen jaren het programma Zoetermeer ICT-Stad uitgevoerd en een begin gemaakt met de uitvoering van het programma Kenniseconomie en Innovatie. Dit heeft o.a. geleid tot de vestiging van de Academie voor ICT & Media Zoetermeer, de aanleg van een glasvezelverbinding voor bedrijven en instellingen, meer ICT gebruik in het onderwijs en een sterk netwerk in de ICT-sector. Voor de komende jaren liggen er kansen om de lokale economie verder te versterken door innovatie en kennisdeling te blijven stimuleren en samenwerking binnen de sterke sectoren op te bouwen. Door deze kansen middels het voorgestelde beleid op te pakken wordt ook de positie van het beroepsonderwijs (mbo/hbo) in Zoetermeer versterkt. De samenwerking binnen sectoren leidt tot een goede afstemming van het onderwijs op de vraag vanuit het bedrijfsleven.