Raad voor de Rechtspraak


Voorlichtingsfilm over mediation in bestuursrechtzaken

De Rechtspraak brengt deze week de film 'Stoppen om verder te komen' uit. De voorlichtingsfilm moet de mogelijkheden van mediation in bestuurszaken breder bekendmaken.

Cconflicten in bestuursrecht lijken te gaan over toepassing van regels door de overheid waar niet over onderhandeld kan worden. Toch leidt mediation vaak tot oplossing van conflicten waar zowel burgers als overheidsinstanties tevreden over zijn. De film is bedoeld voor iedereen die hier beroepshalve mee te maken kan krijgen.

De Rechtspraak streeft naar effectieve en definitieve afdoening van geschillen en conflicten. Daarom bestaat sinds 2005 bij alle gerechten in Nederland ook de mogelijkheid om tijdens een procedure te kiezen voor mediation. Dat geldt ook voor bestuurszaken waarbij sprake is van conflicten tussen overheidsinstanties en burgers.

Inmiddels zijn duizenden bestuurszaken door mediation afgedaan. Het slagingspercentage van mediation van burgers met de overheid bedraagt 70%; in belastingzaken zelfs 79%. Daarmee is mediation in bestuurszaken zelfs succesvoller dan in civiele zaken. De belangrijkste reden voor dit succes lijkt te liggen in het feit dat juist in bestuurszaken veel ogenschijnlijke juridische geschillen berusten op communicatiestoornissen of misverstanden. Een uitspraak van een rechter lost dan het probleem niet op. Een partij kan via de rechter slechts vernietiging van het overheidsbesluit vragen, maar dan is er nog geen definitieve oplossing van het conflict.

Nog niet iedereen is ervan op de hoogte dat mediation in bestuurszaken tot volle tevredenheid kan worden ingezet, ook als de procedure al bij de bestuursrechter loopt. Daarom is er nu door de Rechtspraak een voorlichtingsfilm ontwikkeld over de mogelijkheden om in bestuurszaken geschillen door mediation op te lossen. De film is bedoeld voor iedereen die beroepshalve hiermee te maken kan krijgen, zoals vertegenwoordigers van overheidsorganen, mediators, advocaten of gemachtigden.

De film, die 17 minuten duurt en is voorzien van een handleiding, kan worden geleend voor lezingen, voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen. Voor meer informatie over de inhoud en uitleenvoorwaarden kunt u contact opnemen met het Landelijk bureau Mediation naast rechtspraak, tel. 026-359 28 05 of e-mail Infodesk-lbm@rechtspraak.nl.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 3 september 2008 Naar boven