Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer zou zo weer tekenen

03-09-2008

'Cramer houdt zich staande' kopt de Telegraaf, 'Minister Cramer doorstaat debat over actieverleden', meldt het Financieele Dagblad. Cramer hield gisteren een ferm en persoonlijk betoog tijdens het spoeddebat gisteren in de Tweede Kamer op aanvraag van PVV en VVD. De minister zei dat zij 'zo getekend zou hebben, in het licht van de persvrijheid'. Minister-president Balkende en het overgrote deel van de Kamer staan achter haar.

De twee partijen wilden uitleg over een advertentie uit 1986 waarin haar naam tussen 177 ondertekenaars staat, overigens in verkeerde spelling (Jaqueline Kramer). Het ging om een steunverklaring aan de principes van de persvrijheid. De advertentie diende vervolging te voorkomen van een drukkerijmedewerker waar het blad Bluf! - dat gestolen stukken had gepubliceerd - werd gedrukt.

Onderzoek
Cramer heeft Ernst & Young onderzoek laten doen naar de gang van zaken rondom de ondertekening van de bewuste advertentie destijds. Dit heeft uitgewezen dat er geen bevestiging is te vinden voor het feit dat Jacqueline Cramer - die in die tijd voorzitter van Milieudefensie was
- persoonlijk met een vraag voor steun en/of toestemming zou zijn benaderd, dan wel haar toestemming zou hebben gegeven.

Toen niet en nu niet
'Als het alleen zou gaan om een steunbetuiging aan het principe van persvrijheid, dan had ik destijds inderdaad getekend. Dat zou ik ook nu nog doen, als ik nu nog voorzitter van Milieudefensie zou zijn', aldus de minister in haar speech. 'Maar als duidelijk was geweest dat het niet alleen ging om een publicatie van geheime gegevens maar ook om publicatie van personlijke gegevens van ambtenaren, dan was mijn antwoord nee geweest. Publicatie van dat soort persoonlijke gegevens zou ik nooit accepteren. Toen niet en nu niet.'

Zie ook


Zie het origineel