FNV

visual

3-9-2008 FNV enthousiast over langer zwangerschapsverlof

De FNV is enthousiast over het plan van de Europese Commissie voor verlenging van het zwangerschaps- en bevallingsverlof, mogelijk tot minimaal achttien weken. De FNV vindt het huidige zwangerschaps-en bevallingsverlof van zestien weken te kort.

Uit een onderzoek van twee jaar geleden van FNV Bondgenoten, onder vrouwen die net bevallen waren, bleek dat een ruime meerderheid het verlof te kort vond. Een kwart vond dat zij er lichamelijk nog niet aan toe waren, en dus meer tijd nodig om volledig te herstellen. De rest was er nog niet aan toe om weer volledig aan het werk te gaan en ook vond men het nog te vroeg om de kleine van tien tot twaalf weken al naar de kinderopvang te doen. Tevens wordt door deskundigen aangeraden om langer borstvoeding te geven, omdat dit goed is voor kinderen. Ook daarvoor is uitbreiding van het verlof belangrijk, zegt FNV-beleidsmedewerker Linda Rigters.

Dinsdag werd bekend dat de Europese Commissie het zwangerschapsverlof wil verlengen. Het Europees verplichte minimum ligt nu nog op veertien weken. In de EU zijn grote verschillen in de verlofperiode. Hebben vrouwen in Duitsland recht op veertien weken verlof, in België gaat het om vijftien weken en in Denemarken achttien. Tsjechische vrouwen mogen zelfs 28 weken verlof opnemen.

Overigens moeten de plannen van de Europese Commissie nog worden uitgewerkt voordat ze op 1 oktober kunnen worden aangenomen.