VVD


3-9-2008

VVD verheugd over steun kabinet voor meldplicht kindermishandeling

De VVD heeft verheugd maar ook met enige verbazing gereageerd op de onverwachte steun van het kabinet voor een meldplicht van artsen ten aanzien van kindermishandeling.

Woordvoerder Halbe Zijlstra: "Natuurlijk ben ik blij dat het kabinet het belang van die meldplicht eindelijk inziet. De VVD heeft dit niet voor niets al in 2007 geopperd, maar toen werd het idee behalve door de PVV door geen van de partijen gesteund."

Rouvoet gaf in 2007 nog aan dat hij geen reden zag de meldplicht in te voeren. Sterker nog, hij noemde zwaarwegende bezwaren dit niet te doen. Zo was Rouvoet bang dat ouders hulpverleners zouden mijden wanneer de meldplicht werd ingevoerd. Ook voorzag hij een toename van het aantal valse meldingen.

Ervaringen uit andere landen leerden de VVD echter dat de vermeende nadelen geenszins opwegen tegen de voordelen van een meldplicht. Reden voor de VVD om er in de recent verschenen zorgnota nogmaals nadrukkelijk voor te pleiten.

Zijlstra: "Ik ben benieuwd welke maatregelen Rouvoet heeft getroffen om zijn eerdere bezwaren weg te nemen. Maar de VVD is verheugd dat deze belangrijke stap in de bestrijding van kindermishandeling nu eindelijk wordt gezet."