Hanoi en Lima winnen Ambassadeprijs 2008

03/09/2008 12:03

VNO-NCW

DEN HAAG, 3 SEPTEMBER 2008 - De Nederlandse ambassade in Hanoi en de Nederlandse ambassade in Lima worden door Nederlandse ondernemers het meest gewaardeerd om hun dienstverlenende werkzaamheden op economisch gebied. De ambassadeurs Andre Haspels (Hanoi), en Barend van der Heijden (Lima), ontvingen hiervoor vandaag tijdens de 'Economi-sche Ochtend' van de ambassadeursconferentie op het Ministerie van Buitenlandse Zaken de VNO-NCW/Fenedex Ambassadeprijs. Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW reikte de prijs uit aan Hanoi in de categorie grote posten en bestuurslid Ad Bastiaansen van Fenedex aan Lima in de categorie kleine posten.

De VNO-NCW/Fenedex ambassadeprijs (een bronzen plak plus oorkonde) is in 1983 inge-steld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economische werk op de diploma-tieke posten, en om de waardering voor dat werk tot uitdrukking te brengen. De prijs wordt toegekend op basis van een onderzoek onder de leden van VNO-NCW en Fenedex. Daaruit blijkt dat de diplomatieke posten het meest worden gebruikt voor marktinformatie, informatie over wet- en regelgeving, handelsculturele informatie en adressen. Minder vaak vraagt het bedrijfsleven om hulp bij het oplossen van handelsgeschillen, beursdeelname en projecten en aanbestedingen.

VNO-NCW voorzitter Wientjes benadrukt het belang van de economische werkzaamheden van ambassades voor het bedrijfsleven: "juist de economie is het terrein waar diplomatie voor een klein land als Nederland de grootste meerwaarde kan realiseren". Wientjes roept het

kabinet op bij de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat het economisch werk van de pos-ten te ontzien. Volgens Fenedex-bestuurder Bastiaansen mogen de ambassades zich onderne-mender opstellen. Hij riep de ambassades op pro-actiever trends aan het bedrijfsleven door te geven en meer te doen aan accountmanagement en het opbouwen van een klantendatabase.





http://www.vno-ncw.nl