Persberichten Rijn & Venen, 10.10 uur

Utrecht, 03-09-2008

Eerste resultaten handhavingsproject Oudewater

OUDEWATER - Op maandag 1 september is de politie van start gegaan met de controles in het kader van het verkeershandhavingsproject op de Lange Burgwal en de Oude Singel/Biezenpoort.

Tijdens de eerste controle zijn er 400 voertuigen gecontroleerd. Hiervan overtraden er 30 de maximumsnelheid van 30 km/uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 50 km/uur.

In deze eerste week worden er nog geen boetes uitgedeeld, maar de automobilisten die de snelheid overtreden, krijgen wel een waarschuwing. Elke overtreder die aan de kant wordt gezet krijgt van de politie uitleg over het project, ook wordt uitgelegd welk effect te hard rijden heeft op bijvoorbeeld de remweg. Vanaf volgende week komen overtreders niet meer weg met een waarschuwing, vanaf dan wordt er daadwerkelijk beboet. Uiteraard blijft de politie ook dan uitleg geven over het hoe en waarom van de actie.

Doel van het project is het verbeteren van de verkeersveiligheid. De politie controleert tijdens het project niet alleen op snelheid maar ook op het dragen van gordels, de helmplicht, door rood licht rijden en rijden onder invloed van alcohol. De komende weken wordt er intensief gehandhaafd, hierna volgt een periode van nameting om te bekijken wat de effecten van de verkeerscontroles zijn. Het project is een samenwerking tussen de Gemeente Oudewater, de Politie Utrecht en het Openbaar Ministerie.

Gewonde bij aanrijding

BREUKELEN Op dinsdag 2 september heeft omstreeks 08.10 uur op de T-kruising Karel Doormanweg/Orttswarande een aanrijding plaatsgevonden waarbij twee autos betrokken waren en een man gewond raakte.

Een 41-jarige automobilist uit Breukelen kwam vanaf de Orttswarande en wilde linksaf slaan de Karel Doormanweg op. Op die weg reed een 48-jarige automobilist uit Breukelen. Zij reed de 41-jarige man aan omdat ze te laat doorhad dat hij de weg op reed. De 41-jarige man klaagde over ernstig pijn in de nek en rug en werd door ambulancepersoneel gestabiliseerd. De man moest door de brandweer uit de auto worden geknipt en kon daarna naar het ziekenhuis worden overgebracht. De weg is ongeveer 2 uur afgesloten geweest voor verkeer.

Twee aanhoudingen

MAARSSEN Agenten hebben dinsdag 2 september twee jongens uit Maarssen, van 14 en 15 jaar oud, aangehouden op verdenking van een poging tot diefstal van een fiets. Om 21.20 uur zag een agent bij het treinstation aan de Safariweg twee jongens tussen gestalde fietsen rommelen. Toen ze door hadden dat ze in de gaten werden gehouden, liepen ze weg. De agent hield ze op afstand in de gaten en schakelde via de meldkamer cameratoezicht in. Korte tijd later was te zien dat de jongens weer terug gingen naar de fietsen. Nu zetten ze het op een rennen toen er een motoragent aan kwam rijden. De jongens werden in de kraag gevat en aangehouden. Ze bekenden dat ze met een blanco sleutel een fiets wilden stelen.

Motorrijder gewond

LINSCHOTEN Op de kruising M.A. Reinaldaweg met de Van Rietlaan is dinsdag 2 september een motorrijder gewond geraakt.

Omstreeks 12.25 uur reed een 20-jarige motorrijder uit Linschoten over het fietspad naast de M.A. Reinaldaweg, uit de richting van Linschoten. Op de kruising sloeg hij linksaf om de

provincialeweg de M.A. Reinaldaweg op te rijden. Hij liet een 30-jarige automobiliste uit Linschoten, die voorgesorteerd stond op de M.A. Reinaldaweg (uit de richting van Woerden), om de Van Rietlaan te Linschoten in te rijden, niet voorgaan. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder brak vermoedelijk zijn been en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.