Gemeente Sint-Oedenrode


Persbericht
gemeente Sint-Oedenrode 2 september 2008
Resultaten sint-OedenROde waaRstaatjegemeente.nl
Burger als klant tevreden, als kiezer nog niet
De gemeente Sint-Oedenrode heeft onlangs voor de eerste keer deelgenomen aan de landelijke gemeentemonitor Waarstaatjegemeente.nl. Belangrijkste uitkomsten: de burger is als klant tevreden over de dienstverlening van de gemeente, als kiezer ziet de burger nog verbeterpunten. Samen met 33 andere gemeenten (mogelijkheid tot benchmarking) nam Sint-Oedenrode deel aan de gemeentemonitor van PON, BMC en Deloitte, die bestaat uit een burgerpeiling en een verzameling van feitelijke gegevens die door de gemeente worden aangeleverd. Het onderzoek gaat uit van vijf burgerrollen: de burger als kiezer, klant, onderdaan, wijkbewoner en belastingbetaler. Hoge score op burgerrollen klant en belastingbetaler Sint-Oedenrode scoort bovengemiddeld op de burgerrollen klant en belastingbetaler. Met name de directe contacten aan de balie en de inrichting van het Publieksplein scoren hoog. Net als het financieel beleid van de gemeente. Gemiddelde score op burgerrollen onderdaan en wijkbewoner Op de burgerrollen onderdaan en wijkbewoner scoort Sint-Oedenrode gemiddeld. De waardering van sociale veiligheid, leefbaarheid, verordeningen en regels loopt parallel aan die van vergelijkbare gemeenten. Idem voor de kwaliteit van de leefomgeving, met uitzondering van de twee lage scores op voorzieningen voor jongeren in de wijk en parkeermogelijkheden in de gemeente.
Lage score op burgerrol kiezer
Op de burger als kiezer scoort Sint-Oedenrode onder het gemiddelde, dat ook al niet hoog is. Met name de betrokkenheid van de burger bij het lokaal bestuur en het vertrouwen in de politiek worden minder positief gewaardeerd.
Hoe nu verder?
Het college van B&W benut de komende periode om verbeterpunten te formuleren en te komen tot een uitvoerbaar actieprogramma. Daarnaast zal deelname van de gemeente Sint-Oedenrode aan het onderzoek waarstaatjegemeente.nl een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering worden.

Rapport op www.sint-oedenrode.nl
Het rapport waarstaatjegemeente.nl, met de onderzoeksresultaten van Sint-Oedenrode én de 33 andere gemeenten, is te downloaden van www.sint-oedenrode.nl. Op 3 september wordt in Sint-Oedenrode ook de krant Waarstaatjegemeente.nl huis-aan-huis verspreid. Ook deze is dan te downloaden van www.sint-oedenrode.nl.