Gemeente Coevorden

Oud Indië-ganger ontvangt onderscheiding

Berend Dubbelhuis uit Aalden is maandag door burgemeester Bert Bouwmeester onderscheiden met het Ereteken voor Orde en Vrede met de gespen 1946-1947-1948. Dubbelhuis ontving dit Ereteken omdat hij in de genoemde jaren in Nederlands-Indië heeft gediend.

Het Ereteken voor Orde en Vrede wordt toegekend aan de militairen van de drie krijgsmachtonderdelen en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger die in het toenmalige Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 tenminste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Dubbelhuis kwam als timmerman in het pionierpeleton van de ondersteuningscompagnie van het derde bataljon, negende regiment Infanterie. Daarnaast kreeg hij een extra opleiding als mijnopruimer.

Door gezondheidsproblemen keerde hij een jaar eerder dan gepland terug in Nederland. Daar werd besloten dat hij niet in aanmerking kwam voor het ereteken met bijbehorende gespen. Onterecht volgens een mede oud Indië-ganger die onlangs met succes een nieuwe aanvraag indiende.

Berend Dubbelhuis uit Aalden is onderscheiden door burgemeester Bert Bouwmeester