Gemeente Smallingerland


Nieuwe keersluis in het gebied van It Eilan.

Smallingerland krijgt er weer een stukje vaarroute bij. Straks kunnen boten vanuit de Goëngahuistersloot via de Gooisloot doorvaren naar Sitebuurster Ee / Kromme Ee. In de Gooisloot ligt nu nog een vaste dam. Op de plaats hiervan komt een keersluis met een doorvaart van 5.05 m, gelijk aan de doorvaart van andere keersluizen in de buurt. De gemeente stelt EUR 90.145,00 beschikbaar voor de uitvoering van dit onderdeel van het herinrichtingsplan Swette-De Burd. De Gooisloot ligt in het gebied van It Eilân, in het nationaal park Alde Feanen. Via het herinrichtingsproject wordt hier nieuwe natuur ontwikkeld, met mogelijkheden voor recreatief medegebruik zoals varen en wandelen. Het weer bevaarbaar maken van de Gooisloot maakt het gebied aantrekkelijker voor watersporters. Het verbeteren van de waterinfrastructuur is één van de speerpunten in het gemeentelijke beleid als het gaat om recreatie. De afgelopen jaren is hier al veel in geïnvesteerd, o.a. door het uitbaggeren van diverse vaarwegen die nu weer op diepte zijn.

De Gooisloot ofwel Goaisleat is qua (vaar)breedte (10.00 m) en diepte (1.60 m) geschikt voor dezelfde vaartuigen die ook gebruik maken van de Goëngahuistersloot.
De sluis zal open zijn van Pasen t/m de herfstvakantie eind oktober; ook dit is gelijk aan de openstelling van de andere keersluizen in het gebied. Eigendom, beheer en onderhoud keersluis komen bij het waterschap te liggen.

Het streven is om de nieuwe keersluis in het vaarseizoen 2009 in gebruik te kunnen nemen.