Oad reizen

Nederlander laat zich niet van de wijs brengen door duurdere vakanties | Woensdag 3 September

Ook al vallen door de vliegbelasting en hogere brandstofkosten de prijzen voor vliegvakanties in 2009 waarschijnlijk hoger uit, Nederlanders blijven massaal op vakantie gaan.

Ook al vallen door de vliegbelasting en hogere brandstofkosten de prijzen voor vliegvakanties in 2009 waarschijnlijk hoger uit, Nederlanders blijven massaal op vakantie gaan. Dat is de uitkomst van een onderzoek van TNS/NIPO dat is uitgevoerd in opdracht van reisorganisatie Oad Reizen. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat de stijging van de prijzen van vliegvakanties niet of nauwelijks van invloed zal zijn op het vakantiegedrag in 2009. Iets meer dan 50% zegt dat de prijsontwikkelingen wel van invloed zullen zijn, maar laat zich zijn vliegvakantie daardoor niet ontnemen. Door gebruik te maken van last-minutes, het hoogseizoen te ontlopen en te vertrekken vanuit het buitenland, denken vakantiegangers de hogere kosten te kunnen beperken.

Op zoek naar aanbiedingen en last-minutes
TNS/NIPO ondervroeg Nederlanders die in het afgelopen jaar een vliegvakantie naar het Middellandse Zeegebied maakten naar hun plannen voor volgend jaar. Slechts 2% van de ondervraagden geeft al op voorhand aan volgend jaar niet zo'n reis te zullen maken. Iets meer dan de helft van de overige ondervraagden zegt wel te zullen gaan, maar nog eens kritisch te kijken naar de vakantieplannen. Deze groep gaat uitdrukkelijker op zoek naar aanbiedingen, probeert de dure hoogseizoenperiode te mijden of overweegt vanaf luchthavens in Duitsland en/of België te vertrekken, om daarmee de vliegbelasting te ontlopen. Veel minder animo is er om te bezuinigen op de vakantieduur, accommodatie of de uitgaven ter plaatse. Ook de overstap van vliegtuig naar auto is voor slechts weinigen een overweging. Wel valt op dat 39% van de vakantiegangers die plannen hebben om in 2009 naar Turkije op vakantie te gaan, een mogelijke forse prijsverhoging zien als een reden om hun plannen nog eens te herzien.

Buitenlandse luchthavens populair bij gezinnen
Vooral voor gezinnen met kinderen en mensen die woonachtig zijn in het zuiden van ons land is het vliegen vanaf een buitenlandse luchthaven een serieuze optie. Liefst 57% van de ouders met kinderen geeft aan de uitwijk naar een buitenlandse luchthaven te overwegen. Dit is een rechtstreeks gevolg van het feit dat zij aan het hoogseizoen gebonden zijn en daardoor ook minder snel tegen last-minutes en andere aanbiedingen aanlopen.

Pleidooi voor kortere zomervakantie
Topman Louis Frankenhuis brak tijdens de persconferentie een lans voor deze grote groep vakantiegangers met een oproep om de zomervakanties op scholen drastisch te verkorten en flexibele mogelijkheden voor extra vrije dagen buiten de schoolvakanties te creëren. "Gezinnen met kinderen zijn op alle fronten de dupe", aldus Frankenhuis. "Ze zijn vaak jaren achtereen gebonden aan drukke en dure vakantieperioden, hebben te maken met files, volle stranden en betalen dan vaak ook nog de hoofdprijs. Feitelijk is dat een stuk discriminatie die door de overheid in de hand wordt geholpen."

Vakantie is primaire levensbehoefte
Frankenhuis ziet in de uitkomsten een hernieuwd bewijs dat vakantie tot de primaire levensbehoeften is gaan behoren. "Kennelijk kunnen we niet buiten onze vakantie, ook niet als het economisch allemaal wat minder gaat en gelijktijdig ook de prijzen stijgen." De resultaten van het Oad-onderzoek liggen in lijn met recente onderzoeken in Groot-Brittannië. Daaruit bleek dat 82% van de Britten liever bezuinigt op het huishoudbudget dan dat ze hun vakantie opgeven.