PvdA Europees parlement


Openheid Europees Burgerlijk Wetboek

3 september 2008

Ieke van den Burg Het Europees Parlement wenst onmiddellijke openheid van de Europese Commissie over haar plannen met het ontwerp voor een Gemeenschappelijk Referentiekader voor het contractrecht.

In opdracht van de Europese Commissie zijn juristen in heel Europa hier in alle beslotenheid al jaren mee bezig. Zij hebben intussen de intentie om een soort Europees Burgerlijk Wetboek te ontwerpen, maar onduidelijk is wat de Commissie hier precies mee wil doen. Het Europees Parlement heeft vandaag in een resolutie aangedrongen op openheid van zaken.

De PvdA wil dat zowel het Europees Parlement als de nationale parlementen intensief worden betrokken bij het proces. "Een gemeenschappelijk juridisch referentiekader heeft zijn voor- en nadelen en moet dus op zijn minst door alle parlementen bestudeerd en beoordeeld kunnen worden", aldus PvdA-europarlementariër Ieke Van den Burg.

Van den Burg ziet wel wat in niet-bindende juridische regelingen bij grensoverschrijdende overeenkomsten voor ondernemingen en consumenten, die vanuit verschillende lidstaten een contract sluiten of conflicten daarover willen beslechten. "Een dergelijke Europese regeling moet echter vrijwillig blijven en mag nationale regelingen en consumentenbescherming niet overheersen en verslechteren", aldus Van den Burg.

Om te voorkomen dat het project een speelbal wordt van de lobby van grote bedrijven, is het voor de PvdA van groot belang dat consumenten-, MKB-, en werknemersorganisaties goed vertegenwoordigd zijn bij de consultaties die de Commissie hierover gaat organiseren.

Van den Burg: "Indien nodig dient de Europese Commissie deze organisaties zelfs te voorzien van financiële en personele middelen om een evenwichtige inbreng te garanderen. In tegenstelling tot het grote bedrijfsleven hebben zij immers vaak niet de mogelijkheden om dure juristen in te huren die deze complexe materie bestuderen en hun belangen behartigen". Deze financiële ondersteuning, die Van den Burg voorstelde in het Europees Parlement, werd niet gesteund door conservatieven en liberalen.