PvdA Europees parlement


Geen gekloon van dieren voor voedsel

3 september 2008

Lily Jacobs

"Het klonen van dieren voor de consumptie is onwenselijk, onethisch en onnatuurlijk", volgens PvdA-europarlementariƫr Lily Jacobs. "We moeten ervoor zorgen dat dit in Europa niet wordt toegelaten, nu niet en ook niet in de toekomst."

Het Europees Parlement roept vandaag op in een resolutie om het klonen van dieren voor de voedselvoorziening te verbieden. Deze praktijk bevindt zich op dit moment nog in de kinderschoenen, maar volgens experts staat het klonen van dieren voor commercieel gebruik in de voedselvoorziening op de rand van een wereldwijde doorbraak.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft juli jl. een wetenschappelijk advies gepubliceerd over de gevolgen van het klonen van dieren voor de voedselveiligheid, de gezondheid en het welzijn van dieren en het milieu. Daarin komt zij tot de conclusie dat het welzijn en de gezondheid van een aanzienlijk deel van de klonen ernstige, vaak zelfs fatale, gevolgen ondervindt van deze praktijk.

Lily Jacobs : "De praktijk van klonen veroorzaakt veel onnodig lijden bij dieren. Gekloonde dieren hebben lage overlevingskansen en lijden veel vaker aan allerlei ziektes dan normale dieren. Een verdere industrialisatie van de vleesproductie door het gebruik van deze techniek is niet alleen enorm onethisch, maar bovendien hebben we nog geen idee van de gevolgen op lange termijn voor de volksgezondheid en de biodiversiteit."

Wetenschappers voorspellen dat het klonen van dieren in de nabije toekomst commercieel kan worden toegepast. In de Verenigde Staten zouden al voor 2010 zuivelproducten van gekloonde koeien op de markt kunnen komen, omdat die meer melk produceren. Het risico bestaat dat nakomelingen van gekloonde dieren in de voedselketen terecht komen, omdat ze nauwelijks als zodanig te identificeren zijn.

"Dit soort ontwikkelingen kunnen we niet zomaar toelaten zonder een breed publiek debat hierover. De Europese Commissie moet verhinderen dat dergelijke producten ongemerkt in onze voedselketen terechtkomen, door eigen productie of via import", aldus Jacobs.