Waterschappen vinden rapport Deltacommissie belangrijk voor Nederland

03/09/2008 14:05

Unie Van Waterschappen

De Unie van Waterschappen is ingenomen met het advies dat de Deltacommissie heeft gepresenteerd. Het advies van de Deltacommissie sluit aan bij de taak van de waterschappen Nederland ook op langere termijn veilig te houden.

Het rapport is een historische breuk met het verleden: geen plannen na een ramp, maar plannen ter voorkoming van een ramp.

Als waterbeheerders gaan de waterschappen graag samen met andere overheden aan de slag met de aanbevelingen in het rapport. De waterschappen waarderen het rapport omdat het bijdraagt aan bewustwording bij burgers van overstromingsrisico's. Ook vinden waterschappen het positief dat er voor de verschillende gebieden keuzes worden gemaakt in een strategie voor de toekomst. De Deltacommissie koppelt korte en lange termijn en maakt zelfs de vertaling naar concrete maatregelen. Wel vindt de Unie dat het advies op onderdelen verder moet worden uitgewerkt. Zo moeten bijvoorbeeld alternatieve oplossingen worden vergeleken voor de zoetwatervoorziening in Zuidwest Nederland. Ook de consequenties voor de water- en natuurkwaliteit van het IJsselmeer moeten beter in beeld worden gebracht.

De waterschappen zijn voorstander van de risicobenadering: het risico is gedefinieerd als kans (op een overstroming) maal het gevolg daarvan. Ook de Deltacommissie die na de watersnoodramp in 1953 werd ingesteld, hanteerde die formule. De norm wordt nu echter veel hoger


- namelijk 10x - omdat de omvang van de bevolking en de economische belangen enorm zijn toegenomen. De waterschappen zijn daarom blij dat de commissie deze ingeslagen weg van de risicobenadering onderschrijft en aangeeft dat de huidige normen verscherpt moeten worden. Gelet op de grote investeringen die de komende jaren worden gedaan in bijvoorbeeld dijkversterkingen willen de waterschappen wel snel duidelijkheid over de consequenties voor de uitvoering.

IJsselmeer peil met 1,5 meter omhoog

De voorstellen met betrekking tot de zoetwatervoorziening zijn nog onvoldoende uitgewerkt en doorvertaald naar het regionale watersysteem. Als zoetwatervoorraad stelt de commissie voor het waterpeil in het IJsselmeer met maximaal 1,5 meter te verhogen en daarmee zo lang mogelijk vrij te kunnen spuien op de Waddenzee. De waterschappen willen de onderbouwing hiervan nog verder uitwerken. Het heeft grote consequenties voor de waterkwaliteit en de dijken en historische kernen langs het IJsselmeer, waar nog nader naar moet worden gekeken.

De Deltacommissie lijkt voor de zoetwatervoorziening van de zuidwestelijke delta te kiezen voor het Hollands Diep. De waterschappen willen onderzoeken of dit uitvoerbaar is.

De commissie vindt dat de programma's Ruimte voor de Rivier en de Maaswerken snel moeten worden uitgevoerd. Waar de kosten opwegen tegen de baten, wil de commissie nu al maatrege-len nemen voor een hogere rivierwaterafvoer. Dit is een verdere ondersteuning voor de waterschappen bij de uitvoering van dit beleid in de regio.

Combineren veiligheid en duurzaamheid

De waterschappen onderschrijven met de commissie het belang van het combineren van het vergroten van waterveiligheid met robuuste werken, bedrijvigheid en de duurzame inrichting van Nederland.

Ook spreekt de commissie zich uit over het bouwen op locaties die uit het oogpunt van waterbeheer minder gunstig zijn. De waterschappen zijn het eens met de conclusies uit het rapport dat de kosten goed moeten worden afgewogen. De waterbeheerders moeten in een vroeg stadium worden betrokken in de afweging of een dergelijke locatie ook klimaatbestendig is.

De waterschappen zijn van mening dat de consequenties voor de implementatie van de Kader-richtlijn Water (Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), met als voornaamste doel het beschermen en verbeteren van leefmilieu in het water), de Hoogwaterrichtlijn (Het doel van de Hoogwaterrichtlijn is het reduceren van het aantal slachtoffers en de financiële gevolgen van overstromingen)en de natuurbeschermingswetgeving niet inzichtelijk zijn gemaakt.

De commissie gaat in op de zeespiegelstijging, de verhoogde rivierafvoeren en het stijgende peil in het IJsselmeer, waardoor het Rijnmondgebied en de IJsseldelta zeer kwetsbaar zullen worden. De commissie gaat uit van dijkverhoging tot ver op de IJssel, wat grote consequenties heeft omdat de dijken dan hoger moeten worden. Voor de Rijnmond adviseert de commissie een stelsel van afsluitbare waterkeringen. Dit zogenoemde afsluitbaaropenconcept vinden de waterschappen een interessante optie, maar het vergt zeker uitvoerige studie waar de waterschappen graag bij betrokken willen worden.

Financiën

De waterschappen vinden het een goede zaak dat de Deltacommissie er op wijst dat de finan-ciën voor de projecten voor de korte en lange termijn in een fonds moeten worden veiliggesteld. Dit om te voorkomen dat deze projecten moeten concurreren met andere politieke onderwerpen. De waterschappen verwachten dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat een voortrekkersrol krijgt in de uitvoering.








Waterschap Groot Salland