AutoRai

Keuze uit 126 pk diesel- en benzinemotor voor nieuwe Kia Soul

(9/3/2008)
Kia heeft bevestigd dat de verkoop van de compleet nieuwe Kia Soul âurban crossoverâ personenauto volgend jaar februari van start gaat. De Soul wordt dan naar keuze leverbaar met een 126 pk dieselmotor of een even krachtige benzinemotor. Afhankelijk van de uitvoering is naast de standaard handgeschakelde versnellingsbak ook een automaat beschikbaar.

De twee uiterst efficiënte 1.6-liter 16-kleppen viercilinder benzine- en dieselkrachtbronnen vinden hun oorsprong in de DOHC-motoren van Kia die al worden gebruikt voor de uiterst succesvolle Kia ceeâd. De dieselmotor levert 126 pk bij 4.000 tpm en heeft een maximum koppel van 255 Nm bij 2.000 tpm. De uit aluminium vervaardigde benzinemotor heeft ook een motorvermogen van 126 pk, dat vrijkomt bij 6.300 tpm. Het maximum koppel bedraagt 156 Nm bij 4.200 tpm. âDe Kia Soul is een fonkelnieuwe âurban crossoverâ die is ontwikkeld op basis van geheel nieuwe opvattingen op het gebied van autodesign en functionaliteit. Het is een auto die consumenten âmet een vrije geestâ zeker aan zal spreken. De binnenruimte is enorm en evenaart of overtreft zelfs die van autoâs met grotere buitenafmetingen,â zegt de heer Panu Vainamo, General Manager Marketing van Kia Motors Europe.

De Soul is een vijfdeurs hatchback met voorwielaandrijving, een hoge daklijn en een ongebruikelijk lange wielbasis. Het bepalende kenmerk van de opvallende vormgeving is de hoogte van het koetswerk. Die is
1.610 mm terwijl de onderkant van de voorruit 135 mm hoger is dan die van een typische compacte auto. De zitpositie van de inzittenden is zoân 12 cm hoger dan gebruikelijk in dit segment en ook de grondspeling is verhoogd met zoân 5 cm.

De instap is verbazingwekkend gemakkelijk en de geboden hoofd-, been- en schouderruimte is buitenproportioneel. Dankzij die ruimte â hoofdruimte (1020 mm voor/1005 mm achter), beenruimte (1070 voor/990 mm achter) en schouderruimte (1403 mm voor /1400 achter), kunnen vijf volwassenen comfortabel zitten in de Soul.

Vooruitkijkend op het debuut tijdens de Autosalon van Parijs licht Gregory Guillaume, Chief Designer van Kia Motors Europe, toe: âHet plaatsnemen in de Soul wordt een tamelijk unieke ervaring en de eerste indruk zal zeer positief zijn. De grote deuren en de hoog geplaatste stoelen vergemakkelijken de instap. Daarnaast zorgen het terughellende dashboard, het instrumentenpaneel uit drie delen en het dikgerande stuurwiel voor een aangename combinatie van ruimte voor de passagiers en een prettige âwerkplekâ voor de bestuurder.â