Gemeente Westervoort

Actueel > en

presentatie onderzoek verdeling wmo-gelden

Bij de financiering van de Wet maatschappelijke ondersteuning tellen belangrijke factoren die extra zorg vragen, niet mee. Zo wordt er nauwelijks rekening gehouden met de gezondheidssituatie van mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ape in opdracht van 22 gemeenten. De volledige resultaten van dit onderzoek worden woensdag 3 september in Nieuwspoort gepresenteerd.

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007, werden Rijkstaken op het gebied van zorg overgeheveld naar gemeenten. Gemeenten worden hiervoor door het Rijk gefinancierd. Op basis van een in opdracht van het Rijk ontwikkeld `objectief verdeelmodel' ontvangen gemeenten een budget dat vervolgens toereikend moet zijn om de Wmo goed uit te voeren.

Dit objectieve verdeelmodel leidt tot forse verschuivingen in de financiering. Sommigen gemeenten krijgen tientallen procenten minder geld van het Rijk dan in het eerste jaar van de invoering van de Wmo, anderen krijgen juist meer. In totaal gaan 85 van de 443 gemeenten er op achteruit.

Deze verschuiving wordt vooral veroorzaakt door de bevolkingssamenstelling van de verschillende gemeenten. De samenstelling en een aantal andere in het objectieve verdeelmodel opgenomen criteria bepalen de uiteindelijke Rijkstoelage voor de zorg.

De gemeente Doetinchem heeft op grond van een voorzichtige eerste eigen analyse in april van dit jaar, namens 22 gemeenten het bureau Ape opdracht gegeven dit objectieve verdeelmodel grondig te analyseren.

Uit deze analyse blijkt dat een aantal belangrijke criteria die juist aanleiding vormen voor een zorgvraag op grond van de Wmo, niet in het model zijn meegenomen. Zo telt het aantal chronisch zieken in een gemeente bijvoorbeeld niet mee.

Het onderzoek wordt om 13.45 uur gepresenteerd in Wandelganger 1, in Nieuwspoort. De bijeenkomst duurt tot 15.00 uur.

Onderzoeker René Goudriaan van Ape en wethouder Otwin van Dijk van Doetinchem lichten het rapport toe. Diverse wethouders van de andere gemeenten zijn aanwezig.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten: Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Epe, Heerde, Lochem, Maasdriel, Maastricht, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Sittard-Geleen, Voorst, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen.

Gemeente Westervoort, Dorpsplein 1, Postadres: Postbus 40 (6930 AA); T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl