Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z01454

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over gebrek aan toegang tot overheidsaanbestedingen voor kleine architectenbureaus. (Ingezonden 2 september 2008)


1
Bent u bekend met de zware eisen die in Nederland worden gesteld aan deelnemende architectenbureaus bij (Europese) aanbestedingen waardoor kleine en jonge bureaus niet aan de procedure kunnen meedoen? Kunt u aangeven om welke soort eisen het gaat? 1)


2
Bent u van mening dat de strenge toepassing van Europese regels de markt juist minder transparant maakt waardoor marktwerking wordt bemoeilijkt? Kunt u uw antwoord toelichten?


3
Deelt u de mening dat eisen in gemeenten als Meppel waarbij een bureau in de afgelopen vijf jaar vergelijkbare scholen moeten hebben ontworpen of in Almelo waarbij een bureau een gemiddelde jaaromzet van drie miljoen euro moet draaien om mee te doen aan de aanbesteding van het gemeentehuis, voorkomt dat jonge en kleine bureaus kunnen deelnemen? Wat vindt u van deze eisen?


4
Deelt u de zorg hierover met de voormalig Rijksbouwmeester Coenen en de Bond van Nederlands Architecten (BNA)? Kunt u uw antwoord toelichten?


5
Bent u bereid deze extra eisen te onderzoeken om te komen tot minder strenge eisen, bovenop wat Europese regelgeving voorschrijft? Gaat u het de aanbevelingen uit het rapport "Naar een nieuwe aanbestedingscultuur" van het architectenbureau Atelier Kempe Thill hierbij betrekken? Hoe gaat u dit bewerkstelligen?


6
Bent u bereid om naar het Duitse voorbeeld te kijken, waar een "Architectenkammer" openbare aanbestedingen organiseert en eisen stelt die bureaus aankunnen, om te bezien of een dergelijke instelling ook door de Rijksgebouwendienst kan worden opgezet? Hoe worden er in andere landen in de EU met deze regels omgegaan?


1) de Volkskrant, "Europese regels nekken Nederlandse architecten", 1 september 2008