Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Nederland beter beschermen tegen klimaatverandering Advies Deltacommissie aan het kabinet
03 september 2008 - In haar vandaag verschenen rapport heeft de Deltacommissie advies uitgebracht aan het kabinet over hoe Nederland kan omgaan met de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn, tot 2100 en verder. Het advies is deels gebaseerd op gegevens van het KNMI.
Deltacommissie: Nederland beter beschermen tegen klimaatverandering Deltacommissie: Nederland beter beschermen tegen klimaatverandering Uitgangspunt is dat de Nederlandse delta en het achterland een veilige plek moeten blijven om te wonen, werken en recreëren, nu en in de verre toekomst.

Bijdrage KNMI
Het KNMI heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van de Deltacommissie met gegevens over mondiale en regionale zeespiegelstijging, veranderingen in de windcondities boven de Noordzee (en de opzet van zeewater) en neerslagveranderingen die leiden tot veranderingen in de afvoer van grote rivieren. Vooral is aandacht besteed aan `plausibele bovengrenzen' voor toekomstige zeespiegelstijging, gekoppeld aan de primaire opdracht van de commissie: "Hoe kan Nederland zo worden ingericht dat ons land ook op de zeer lange termijn veilig is bij overstromingen".

De bijdrage van het KNMI is gebaseerd op de kennis van het klimaatsysteem van de internationale gemeenschap klimaatonderzoekers waarvan het instituut zelf ook deel uitmaakt. Voor de afvoer van grote rivieren is samengewerkt met de Waterdienst en Deltares. In bijlage 3 van het Deltacommissierapport vindt u een samenvatting van de KNMI bijdrage.

Rapport en reactie KNMI
Het volledige rapport van de Deltacommissie staat onder Externe links: Rapport Deltacommissie. Onder Verder lezen vindt u achtergronden van de KNMI bijdrage aan het rapport.

Eerste uitgave: 03-09-08