Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op plannen Deltacommissie

3 september 2008 - Heel goed dat de Commissie Veerman de zeespiegelstijging uiterst serieus neemt. Prima maatregelen om Nederland veilig te houden. Maar investeer ook in preventie en schep ruimte voor rivier- en zeewater. Dit stelt Stichting Natuur en Milieu in reactie op het zojuist verschenen rapport van de Deltacommissie over de waterveiligheid van Nederland.

Voor een veilig Nederland zijn brede kuststroken en - in stedelijke gebieden - brede dij-ken nodig. Het is nodig dat we ruimte reserveren die zowel gebruikt kan worden voor verdediging tegen wateroverlast als voor natuur en recreatie. Ook moeten we alternatie-ven voor dijkverhoging aangrijpen. Hoge dijken kunnen namelijk natuur en landschap flink aantasten en moeten daarom beperkt worden tot locaties waar andere oplossingen niet mogelijk zijn.
Rijke landen, waaronder Nederland, moeten ook geld vrijmaken om arme, laaggelegen landen te helpen om zich tegen het stijgende water te beschermen. Zij zullen namelijk eerder dan wij getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering.
De toekomstige waterveiligheid in Nederland heeft alles te maken met de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom blijft het terugdringen van de CO2-uitstoot de allerbelangrijkste maatregel. Betere technologie, inzetten op duurzame energie en energiebesparing moeten op termijn de klimaatveran-dering en de zeespiegelstijging binnen de perken houden.

Publicatiedatum: 03-09-2008