cuticula score Digitale scantechnologie voor objectieve bepaling cuticula score 3 sep 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De cuticula is een belangrijk onderdeel van het beschermingsmechanisme van broedeieren tegen het binnendringen van pathogenen. Ook lijkt de cuticula een belangrijke rol te spelen bij de gasuitwisseling tijdens het broedproces. Een goed werkend beschermingsmechanisme zou dus wel eens nadelig kunnen zijn voor het embryo tijdens het broedproces. In deze studie van de Animal Sciences Group van Wageningen UR is een objectieve methode ontwikkeld om de aanwezigheid van de cuticula te bepalen via digitale scantechnologie. Opdrachtgever en financier van het onderzoek is het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Er bestaan opmerkelijke verschillen in cuticula score tussen broedeieren van verschillende merken vleeskuikenouderdieren. âEieren met een lagere cuticula score zijn waarschijnlijk gevoeliger voor besmetting met pathogenen. Deze eieren moeten daarom met meer aandacht worden behandeld, en vooral deze eieren zouden zo min mogelijk met pathogenen in aanraking moeten komenâ, zegt onderzoeker Sander Lourens. Het onderhouden of verwijderen van de cuticula zou het embryo kunnen ondersteunen tijdens respectievelijk de bewaring en het broedproces.

Rapport 143 âBeschermingsmechanismen van broedeieren tegen pathogenen en de aanwezigheid van de cuticulaâ van A. Lourens kunt u hier bekijken.

Contact
Sander Lourens
Tel. 0320 - 293 508
sander.lourens@wur.nl