Gemeente Assen


Gemeente saneert voormalig Gasfabriekterrein

Assen, 3 september 2008

Het voormalige gasfabriekterrein aan de Witterstraat in Assen wordt in 2009 gesaneerd. Eind dit jaar wordt de saneringsopdracht Europees aanbesteed. De sanering wordt betaald door het ministerie van VROM, de provincie, de gemeente Assen en energiebedrijf Essent.

De bodem onder het grotendeels braakliggende terrein van twee hectare van de voormalige gemeentelijke gasfabriek is sterk verontreinigd. De gasfabriek was in bedrijf van 1861 tot en met 1954. De grond is over een vrij groot gebied verontreinigd tot een diepte van 4 à 5 meter. De verontreiniging heeft zich via het grondwater en een aantal watergangen tot buiten de terreingrenzen verspreid. Deze verspreiding levert geen risico's op voor de volksgezondheid.

Het saneringsplan, waarin staat beschreven hoe de sanering wordt uitgevoerd, is inmiddels ter instemming ingediend bij de provincie Drenthe. Binnenkort ligt het ter inzage bij de gemeente. Naar verwachting is eind 2009 de eerste fase van de sanering afgerond.

Na deze grootschalige aanpak van het terrein kan de gemeente verder met de herontwikkeling van het gebied. Het is de bedoeling dat er na de sanering woningen op het terrein worden gebouwd.