Gemeente Den Haag

Inschrijving Nieuwe Stad Prijs 2008 van start

Is er bij u in de wijk het afgelopen jaar iets vernieuwd waarvan u zegt dat het een aanwinst is voor de buurt, geef het dan op voor de Nieuwe Stad Prijs 2008. Een jury onder voorzitterschap van wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen, maakt in december bekend welke inzending het meest heeft bijgedragen aan het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang in een buurt. Er zijn drie prijzen te winnen, de Nieuwe Stad Prijs van 10.000 euro, een prijs voor een klein project van 5.000 euro en de publieksprijs, ook van 5.000 euro.

De gemeente heeft de prijs twaalf jaar geleden ingesteld als blijk van waardering voor de inzet van Haagse burgers en organisaties. De Nieuwe Stad Prijs sluit mooi aan op de ambities van Den Haag om Wéreldstad aan Zee te zijn. Marnix Norder: U kunt met de Nieuwe Stad Prijs de gemeente laten weten welke vernieuwingen u een aanwinst vindt voor uw buurt. Den Haag wil met de Structuurvisie Den Haag 2020 een aantrekkelijke woon- en werkomgeving creëren. Kwaliteit in het woningaanbod, de leefomgeving, mooie parken en mooie fietspaden staan daarbij centraal.

De inzendingen kunnen heel divers zijn, zoals nieuwbouw of renovatie van een gebouw of gebouwencomplex, woningen, winkels of kantoren. Ook is te denken aan een buurtcentrum, een school of een combinatie van dergelijke functies, (her)inrichting van een straat, plein, park of binnenterrein. Het prijzengeld moet besteed worden aan de verdere verfraaiing van het project. Denk daarbij aan het (verder) inrichten van een tuin, openbare ruimte of het plaatsen van een kunstwerk. Maar ook het organiseren van straat-/buurtfeest is mogelijk.

Het project moet tussen 1 juli 2007 en 1 juli 2008 afgerond zijn. De jury maakt in oktober bekend welke inzendingen zijn genomineerd. Uit de genomineerden voor de Nieuwe Stad Prijs kan het publiek de winnaar kiezen van de publieksprijs. Deze wordt tegelijkertijd met de andere prijzen in december uitgereikt.

Wie volgt het Strijkijzer op?
Vorig jaar ging de Nieuwe Stad Prijs naar woongebouw het Strijkijzer met jongerenwoningen en luxe appartementen aan het Rijswijkseplein. In overleg met de jongeren is met een deel van het prijzengeld de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte verder uitgewerkt. De prijs voor het kleine project ging naar Hotel Transvaal. Woningen in stadsvernieuwingswijk Transvaal die op de nominatie staan om te worden gesloopt, zijn tijdelijk ingericht als luxe hotelkamers. Het hotel gebruikt het prijzengeld voor de publicatie van een boekje met reacties van speciaal uitgenodigde gasten. De publieksprijs ging naar het gerenoveerde wooncomplex aan het Esmoreitplein. Daarvan wordt de openbare ruimte verder ingericht met plantenbakken, prullenbakken en speelvoorzieningen.

Meedoen!
Het belooft ook dit jaar weer een spannende race te worden tot aan de prijsuitreiking in december. Wethouder Marnix Norder roept alle Hagenaars op mee te doen door projecten voor te dragen.

U kunt de naam van het project waarvan u vindt dat het de Nieuwe Stad Prijs verdient tot 30 september 2008 sturen naar de gemeente.
* Het inschrijfformulier en meer informatie over de prijs staat op www.denhaag.nl/nieuwestadprijs

* of vraag het inschrijfformulier op bij de afdeling Communicatie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, telefoon 070-353 41 18 of e-mail g.mourits@dso.denhaag.nl.