VVD


3-9-2008

VVD ondersteunt speerpunt veiligheid in plan Veerman

De VVD heeft met belangstelling kennisgenomen van het rapport van de Deltacommissie.

Woordvoerder Helma Neppérus: "Het is van groot belang dat Nederland veilig is tegen stijgend, wassend water. De Commissie Veerman heeft dan ook goed werk gedaan door de bescherming van Nederland prioriteit te geven. Daar hebben we een stuk meer aan dan aan plannen voor een tulpeiland voor de kust!"

Over het aantal centimeters dat het water de komende honderd jaar zal stijgen, valt te twisten. Maar of het er nu zestig zijn, zoals rond 2000 nog werd verwacht, of de door de Deltacommissie genoemde honderd, duidelijk is dat het water zal stijgen, en meer dan eerder verwacht.

De dijken moeten op een gedegen manier worden versterkt, en als het aan de VVD ligt zo praktisch en innovatief mogelijk, om ook de kosten beheersbaar te houden.
Wilde prestige scenario's passen daar niet in.

De VVD is niet gerustgesteld over de financiering van de plannen. Het kabinet wil de plannen (kosten ca. 100 miljard voor de komende 100 jaar) financieren door te lenen, en door geld uit het FES-fonds te gebruiken. Helma Neppérus: "Zoveel lenen lijkt mij niet verstandig, dat doet de staatsschuld oplopen en laat onze kinderen achter met de rekening. Wat de FES-gelden betreft, dat is leuk bedacht, maar die zijn inmiddels al wel tien keer uitgegeven. Laat het kabinet de toenemende overheidsuitgaven van 10 miljard terugdraaien, dan hebben we al een aardig deel te pakken!"

VVD-deskundige Ronald Waterman wordt door de Commissie Veerman na 25 jaar eindelijk omarmd, en krijgt erkenning voor zijn visie en voorstellen. Neppérus: "Laten we bij de kust kijken of de natuur haar werk kan doen. Het plan Waterman is gelukkig één van de scenario's die de Deltacommissie wil uitwerken. Dat is betaalbaar, spaart de natuur en vergroot de veiligheid."