Partij van de Arbeid

Reactie op commissie Veerman

03-09-2008 03:37

De PvdA reageert instemmend op het rapport van de comissie Veerman, die adviseert hoe Nederand te beschermd kan worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer: Deze plannen moeten niet verdwijnen in een Haagse bureaula. Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en is de noodzaak om te handelen te groot.

Het is goed dat de commissie constateert dat maatregelen nodig zijn om de te verwachten stijging van de zeespiegel en de grotere afvoer van de grote rivieren de baas te blijven. Hamer: Het ligt daarom voor de hand te plannen te verankeren in een Deltawet, zodat ook in de toekomst vast ligt wat er moet gebeuren, wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe het moet worden uitgevoerd. Nederlanders zitten echt niet te wachten op natte voeten.

Wat de concreet voorgestelde maatregelen betreft, constateert de PvdA dat er door Veerman eindelijk een aantal knopen worden doorgehakt waar we al lang mee worstelen. Dat er op termijn iets met de Oosterschelde en de Oosterschelde-kering moet gebeuren getuigt van realisme. De keuze om een scheiding te maken tussen het IJsselmeer enerzijds en het Markermeer/IJmeer anderzijds is helder: het biedt kansen voor de veiligheid van de bewoners rond het IJsselmeer, voor natuurontwikkeling en voor ontwikkelingsruimte voor Almere.

Ook steunt de PvdA het voorstel om de kust te versterken via langdurige zandsuppletie (het proces waarbij zand opgespoten wordt om bestaande stranden en/of duinen te verbreden of nieuw aan te leggen). Zandsuppletie voor de kust is indirect ook een goede methode om de Waddenzee bij een stijgende zeespiegel in stand te houden. Dat een eiland voor de kust geen soelaas biedt voor de veiligheid van ons land wordt door Veerman volgens de PvdA helder in beeld gebracht.

De Deltacommissie is door de regering gevraagd advies uit te brengen over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vandaag publiceerde zij haar rapport. Hierin staat onder meer dat de dijken drastisch omhoog, verbreed of versterkt moeten worden. Voor een veiliger Noordzeekust is het noodzakelijk om door te gaan met het opspuiten van zand. Het geld voor alle maatregelen moet komen uit een op te richten Deltafonds dat gevoed wordt door leningen en aardgasbaten.

Lees het rapport van de Deltacommissie >