Provincie Noord-Holland

Advies Deltacommissie heeft enorme consequenties

3-9-2008

Dit advies ondersteunt onze koers, maar heeft enorme consequenties. Dit concludeert de provincie Noord-Holland op basis van het vandaag gepubliceerde rapport van de Deltacommissie over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Brede duinen aanleggen biedt kansen. Wat ons betreft hoe eerder, hoe beter, zegt Rinske Kruisinga, gedeputeerde Water van Noord-Holland. De provincie wijst op de aanzienlijke consequenties van de aanbeveling het veiligheidsniveau van alle dijkringen te verhogen met factor 10. Ook het advies het waterpeil van het IJsselmeer fors te verhogen heeft grote gevolgen. We gaan ervan uit dat het Rijk de consequenties, waaronder de financiële, eerst goed in kaart brengt.

De provincie Noord-Holland staat volledig achter het advies onze kust met extra zand te beschermen tegen de zeespiegelstijging. Dit advies ondersteunt onze koers. Met bredere duinen investeer je niet alleen in veiligheid, maar ook in mogelijkheden voor wonen, natuur en recreatie, aldus Kruisinga. Wij willen kansen benutten door in de verbrede duinen bijvoorbeeld natuurgebieden, al dan niet voorzien van extra fietspaden, aan te leggen en de kwaliteit van de badplaatsen te verbeteren. Zij geeft aan dat dit advies ook aansluit bij de aanpak van de provincie van de Zwakke Schakels in de Noord-Hollandse kust. Ook daar is extra zand welkom, hoe eerder hoe beter.

De provincie is blij met de aandacht van de commissie voor het veiligheidsniveau van de dijkringen. Het advies om dit niveau met factor 10 te verhogen heeft ook voor Noord-Holland echter enorme consequenties. Dit betekent bijvoorbeeld aanzienlijk hogere en bredere dijken. Het Rijk zal de consequenties daarvan eerst goed in kaart moeten brengen, aldus Kruisinga. De commissie adviseert daarnaast het waterpeil van het IJsselmeer mee te laten stijgen met de zeespiegel. Als gevolg van de klimaatverandering zullen de rivieren extra water moeten afvoeren via het IJsselmeer naar de Waddenzee. De provincie Noord-Holland wijst ook hier op aanzienlijke consequenties. Een hoger waterpeil heeft grote gevolgen voor de IJsselmeerdijken, de gemalen, de sluizen en ook de buitendijkse recreatie. De provincie wil hierover zo snel mogelijk met het Rijk om de tafel.

Het advies om het waterpeil van het IJsselmeer en het Markermeer te ontkoppelen onderschrijft de provincie volledig. Dan kunnen we in het Markermeer de focus leggen op ecologisch herstel. In het IJsselmeer kan de zoetwatervoorziening voorrang houden. Een te laag waterpeil in het Markermeer is echter niet wenselijk. In dat geval willen wij garanties voor voldoende water voor bijvoorbeeld de landbouw. Ook sluit het advies van de Deltacommissie om de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad te verhogen aan bij de plannen van de provincie. De provincie wil deze dijk niet alleen verhogen, maar meteen ook verbreden om de verkeersverbinding tussen Alkmaar en Zwolle te verbeteren.

Nieuwsredactie