Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar tevreden over uitspraak Raad van State Verwijsindex Antillianen

03-09-2008

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is tevreden over de uitspraak van de Raad van State over de Verwijsindex Antillianen (VIA). De Raad van State oordeelde vandaag dat persoonsgegevens over de Antilliaanse afkomst verwerkt mogen worden in de VIA. Zij acht de verwijsindex geen discriminatoir instrument. De index is niet in strijd met de Grondwet en internationale verdragen.

De Raad van State vindt het maken van onderscheid tussen Antilliaanse risicogroepen en andere groepen door middel van opname in de Verwijsindex AntiIlianen een 'legitiem doel' hebben en de gegevensverwerking een 'passend middel'.

Over het doel zegt de Raad van State dat het verwerken van persoonsgegevens over de etniciteit van Antillianen noodzakelijk is met het oog op het zwaarwegend algemeen belang. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft bij het afgeven van de ontheffing destijds volgens de Raad van State aannemelijk gemaakt dat de problematiek van Antillaanse risicojongeren ernstiger is dan die van andere risicojongeren.