Woonbond


03-09-2008

SP: Minister Vogelaar moet opblazen corporatiesector voorkomen

Minister Vogelaar moet volgens de SP onmiddellijk voorkomen dat een groot aantal woningcorporaties uit het publieke bestel stapt. Tweede Kamerlid Paulus Jansen roept de minister ter verantwoording in de Tweede Kamer: De zaak staat op scherp, ons hele stelsel van sociale volkshuisvesting staat op ontploffen. Als Vogelaar niet ingrijpt, is zij ongeschikt om haar functie uit te oefenen.

Een maas in de wet kan het misschien voor corporaties mogelijk maken het publieke bestel te verlaten, en volledig commercieel te gaan. De SP dringt er al meer dan een jaar op aan dat de wet wordt aangepast om dit te voorkomen. Het Nederlandse stelsel van de sociale volkshuisvesting wordt voor onze ogen naar de verdoemenis geholpen, maar Vogelaar doet niks, aldus Jansen.
Woensdag werd bekend dat woningstichting Den Helder minister Vogelaar heeft verzocht het corporatiebestel te mogen verlaten. Eerder verzocht woningcorporatie De Veste uit Ommen hier al om. Zowel De Veste als Den Helder zegt dat de invoering van winstbelasting voor hen de druppel was die de emmer deed overlopen.