Gemeente Vlaardingen


Wijkinformatiecentrum voor Ambacht

03 september 2008

In het gebied Vlaardinger Ambacht Babberspolder gaat de gemeente Vlaardingen de eerste van drie beoogde wijkinformatiecentra realiseren. In de plint van het seniorencomplex EVEN aan de Van Hogendorgweg zal het wijkinformatiecentrum worden gerealiseerd.

Momenteel wordt samen met de Stuurgroeppartners gewerkt aan de verdere concretisering van plannen. De planning is dat de officiële opening in het tweede kwartaal van 2009 kan plaatsvinden.

Als antwoord op de dubbele vergrijzing en als concretisering van het gedachtegoed van de Wmo hebben de gemeente, woningbouwcorporaties, welzijns- en zorginstellingen, doelgroeporganisaties e.d. gezamenlijk de visie op een Levensloopvriendelijk Vlaardingen geformuleerd. Eén van de kernelementen is de realisatie van een adequate informatie-, advies- en ondersteuningsfunctie in de te realiseren levensloopvriendelijke buurten. Het gemeentebestuur heeft deze ambitie overgenomen in het Coalitieakkoord en de Programmabegroting. In de Programmabegroting 2008 is op basis van nadere overwegingen (spreiding en financiële haalbaarheid) uiteindelijk gekozen voor een drietal wijkinformatiecentra in de wijken Babberspolder, Westwijk en Holy, naast een centrale voorziening in het Stadskantoor.

Knoop- en coördinatiepunt
Deze wijkvoorziening is laagdrempelig, goed bereikbaar, klantgericht, onafhankelijk, professioneel en klantvriendelijk. Kwetsbare burgers die het op eigen kracht, of met behulp van hun sociale omgeving, niet meer zelf redden, worden actief benaderd en extra ondersteund. Het wijkinformatiecentrum sluit aan bij, faciliteert en werkt intensief samen met het grote aantal professionals, bewoners, vrijwilligers en mantelzorgers, die contact hebben met deze burgers. Doordat het wijkinformatiecentrum het knoop- en coördinatiepunt is van de professionele, bewoners- en vrijwilligersorganisaties is hier veel kennis aanwezig van wat er in de wijk speelt en wat vragen en behoefte zijn van bewoners(groepen), maatschappelijke organisaties en ondernemers.

Naast de doelstellingen in het kader van Levensloopvriendelijk Vlaardingen en de Wmo ziet het gemeentebestuur op den duur mogelijkheden om met behulp van wijkinformatiecentra de burgerparticipatie, de ondersteuning van bewonersorganisaties, de kwaliteit van de dienstverlening en het wijk- en gebiedsgericht werken te versterken.

Pilot in Ambacht
In de afgelopen anderhalf jaar is in opdracht van de Stuurgroep Levensloopvriendelijk Vlaardingen gewerkt aan de realisatie van een wijkinformatiecentrum in de plint van het seniorencomplex EVEN aan de Van Hogendorplaan. Omdat een wijkinformatiecentrum voor Vlaardingen een nieuw soort wijkvoorziening is die binnen de Vlaardingse context zijn uiteindelijke invulling moet krijgen, wordt voorgesteld dit eerste centrum als pilot te starten. Al werkende weg moet het centrum naar zijn definitieve vorm toegroeien: o.a. afstemmen van het producten- en dienstenpakket op de vragen en behoeften uit de wijk en het realiseren van effectieve samenwerkingsvormen binnen het wijkinformatiecentrum.

De ervaringen die met het wijkinformatiecentrum in Vlaardinger Ambacht (Babberspolder) worden opgedaan zullen gebruikt worden bij de vormgeving van de twee andere centra die in de Westwijk (start met tijdelijk Informatiecentrum) en Holy ontwikkeld (gaan) worden. Daarbij zal er overigens aangesloten worden bij de specifieke behoeften en de situatie in die wijken (maatwerk).

Plint van seniorencomplex EVEN
Het voordeel van deze locatie is dat hij direct naast een HOED en apotheek ligt. Dit zal een natuurlijke loop geven. Door de situering in het seniorencomplex, inclusief een brasserie voor senioren, zal deze locatie met name een goede toeloop van senioren bevorderen. Door de situering aan een centraal plein en het vele glas in de gevel is de zichtbaarheid ook vanuit de winkelstraat goed.