SGP


03 - 09 - 08 | Nederland gebaat bij nuchtere en zakelijke benadering

Persbericht
3 september 2008

Pluim voor realistische aanpak

De SGP vindt het goed dat er serieus is nagedacht over lange-termijnoplossingen ter bescherming tegen overstromingen. Wereldwijd stijgt de zeespiegel, terwijl de kust van Nederland kampt met bodemdaling. Tegelijkertijd neemt de rivierafvoer toe. Dat is een gevaarlijk proces, waarop we ons tijdig moeten voorbereiden. Het rapport van de commissie geeft daartoe een belangrijke aanzet, gecombineerd met solide financiële aanbevelingen.

Het is onnodig elkaar angstscenarioâs aan te praten. De commissie maakt zich hieraan ook niet schuldig, al gaat zij uit van een hogere zeespiegelstijging dan verschillende andere gezaghebbende instanties doen. Het beveiligingsniveau tegen hoog water is in Nederland groot, maar moet met het oog op de toekomst beter. Technisch is dit goed realiseerbaar. Dat betekent voor de SGP allereerst dat de dijken verder versterkt en opgehoogd moeten worden. Dit geeft het minste ruimtebeslag, is effectief en relatief betaalbaar.

De SGP prijst de commissie dat óók zij vooral inzet op het klassieke instrumentarium, zoals kustversterking en dijkverhoging en dat zij niet is gezwicht voor allerlei modieuze ideeën, zoals tulpeneilanden in zee en dergelijke. Nederland is geen eilandenrijk. De veiligheid van ons land is gediend met een nuchtere en zakelijke benadering.