Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 3 september: persberichten

3-9-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de B&W-besluiten van 2 september.

Farmsum krijgt een sport- en ontmoetingsplek voor jongeren

In Farmsum wordt een sport- en ontmoetingsplek voor jongeren gerealiseerd. Het college heeft het voornemen om in principe mee te werken aan het verlenen van een vrijstelling van het bestemmingsplan. De sport- en ontmoetingsplek komt tussen het parkeerterrein van het dorpshuis aan de Borgshof en het voetbalveldje.

Omdat het gebied een hoge archeologische waarde heeft, vindt er vooraf nog onderzoek plaats. De sport- en ontmoetingsplek maakt deel uit van het speelruimtebeleid 12-18 jaar. Een werkgroep bestaande uit jongeren, bewoners, ouders, politie, vertegenwoordigers van de stuurgroep Farmsum, het opbouwwerk, jongerenwerk en de gemeente heeft de wensen van de jongeren verder uitgewerkt.

Stichting Dollard College eigenaar school Woldendorp

Het college heeft besloten om de grond en de gebouwen van het Dollard College Woldendorp over te dragen aan Stichting Dollard College in Groningen. Tot 1996 was het beheer en het bestuur van de school nog in handen van de gemeente en is vervolgens overgedragen aan het Openbaar Lichaam Voortgezet Onderwijs Oost-Groningen, de huidige Stichting Dollard College. De officiële overdracht van het onroerend goed moet nog plaatsvinden door inschrijving bij het kadaster.

De Wet op het Voortgezet Onderwijs bepaalt dat gebouwen en terreinen eigendom dienen te zijn van het bevoegd gezag, in dit geval dus de Stichting Dollard College. De grond en het onroerend goed worden kosteloos overgedragen aan de stichting.

College gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter

Het college van B en W van Delfzijl heeft besloten hoger beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen het besluit van de rechter om het vrijstellingsbesluit te vernietigen voor de aanleg van een verbindingsweg en twee rotondes aan de Hogelandsterweg-Parallelweg te Delfzijl. De gemeente wil de OMD hiervoor vrijstelling geven.

De rechter constateert in de uitspraak dat het college in beginsel bevoegd was tot het verlenen van de vrijstelling (ex art. 19, lid 2 WRO) voor de aanleg van de rotondes aan de OMD. Ook constateert de rechter dat het besluit is voorbereid conform de wettelijk voorgeschreven openbare procedure. De rechtbank vindt echter dat naar aanleiding van de ingediende zienswijzen, het besluit tot vrijstelling opnieuw had moeten worden voorgelegd aan de indiener van de zienswijze.

Om die reden is de rechter van mening dat het bestreden besluit niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid, op grond waarvan de rechter het besluit heeft vernietigd.

Het college is verrast over dit onderdeel van de uitspraak en is van mening dat wel de voorgeschreven wettelijke (en algemeen gangbare) procedure is gevolgd. En ook dat daarbij zorgvuldig gehandeld is. B en W gaan op korte termijn alsnog een ontwerp-vrijstellingsbesluit nemen dat is gebaseerd op de aangepaste ruimtelijke onderbouwing. Dit ontwerp-besluit zal opnieuw de wettelijke procedure doorlopen.