Provincie Limburg

Persberichten

Limburg bouwt en sloopt flink
Woonmonitor Limburg 2007

De Woonmonitor Limburg 2007 waarin de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt op een rijtje worden gezet toont aan dat de woningproductie qua omvang in de lopende beleidsperiode (2006 t/m 2009) op koers ligt. Analyse van de cijfers toont aan dat herstructurering van de woningvoorraad belangrijk blijft, en dat er bij de woningproductie rekening moet worden gehouden met woonwensen en
-behoeften.

De belangrijkste conclusies met betrekking tot 2007 zijn:
* er zijn vorig jaar 4.130 woningen gebouwd. Dat is iets meer dan de Provincie in haar beleidsplan over de woningvoorraadontwikkeling becijferd heeft. De Provincie hanteert een bandbreedte van minimaal 3.150 en maximaal 4.066 woningen gemiddeld per jaar.
* In 2007 zijn 1200 woningen gesloopt. Dat is meer dan het door de Provincie geraamde aantal van 983 woningen.
* In 2006 en 2007 samen was de woningtoename 6.810 (incl. administratieve correcties van het CBS).

* De gemeenten hebben zeer veel bouwplannen op stapel staan. Maar de verwachting is dat de uiteindelijke woningtoename overeen zal komen met de bovengrens van de provinciale bandbreedte van gemiddeld 3.000 woningen per jaar.

* Gemeenten zijn veelal te optimistisch in hun planvorming: er komen minder woningen gereed dan gepland. Echter, een zeer grote plancapaciteit kan wel een bedreiging vormen voor het evenwicht op de woningmarkt: wanneer teveel bouwplannen vastliggen is het moeilijk de kwalitatieve vraag op het aanbod af te stemmen.
* Er zijn vorig jaar te weinig huurwoningen en goedkope koopwoningen gebouwd.

* Ten aanzien van nultreden- en zorgwoningen is de productie laag.
* Het aandeel van woningen voortkomend uit het Ruimte-voor Ruimte-beleid is gering.

* Het aantal koopwoningtransacties is verder afgenomen en de stijging van de gemiddelde verkoopprijs is afgevlakt; in Parkstad Limburg is de gemiddelde waarde van de koopwoningtransacties in 2007 ten opzichte van 2006 niet toegenomen.

De Provincie nam in 2005 het initiatief om samen met de gemeenten te komen tot monitoring van de ontwikkelingen op de Limburgse woningmarkt.
De uitgave van de Woonmonitor Limburg 2007 bevat één factsheetboek voor Limburg als geheel en 8 regionale factsheetboeken. Daarbij horen een bijlagenboek, kaartenboek en databank. Alle onderdelen zijn beschikbaar via www.limburg.nl/ruimte onder bouwen en wonen.

3-9-2008 15:08