Gemeente Groningen

Campagne tegen fietsdiefstal: tover jij het framenummer uit je binnenzak?
Een slijptol, de standaard van je eigen fiets of een loper als universeel fietsensleuteltje. De verdachte in streepjespak had de fietsen op de Grote Markt in no-time open. Maar deze keer lieten de agenten hem lopen. De `diefstal' markeerde woensdag 3 september de Groningse start van de landelijke campagne tegen fietsdiefstal.

Foto fietsendief actief Drieduizend fietsen worden jaarlijks in Groningen gejat. Tien procent keert terug bij de rechtmatige eigenaar. "Dat percentage moet verder omhoog. Daar hebben we de hulp van het publiek bij nodig", zei burgemeester Jacques Wallage bij duizend gestalde fietsen op de Grote Markt. De rijwielen horen bij de landelijke campagne die in de stad neerstreek. "In Nederland worden iedere week meer dan duizend gestolen fietsen teruggevonden", aldus de website fietsdiefstal.nl. "Hoeveel teruggevonden fietsen zijn er nodig om jou aangifte te laten doen?"

Voor wie z'n fiets lief is, heeft de burgemeester enkele tips. "Eén: doe je fiets op slot, met twee sloten, en maak hem ergens aan vast. Twee: ken je fiets. Kun jij een papiertje met het framenummer uit je binnenzak toveren? En drie: doe aangifte van diefstal. Dat heeft wel degelijk zin." Aangifte doen kan online, via www.politie.nl/aangifte. "En het belangrijkste, om de keten te doorbreken: koop geen gestolen fiets", sprak Wallage. "Op het internet kun je met het framenummer checken of `ie gestolen is. Dat kun je ook donders goed zien aan de prijs. En wie een gestolen fiets koopt, kan een fikse bekeuring krijgen."

Foto fietsdiefstal Groningen

De burgemeester wees er tot slot op dat je fietsen veilig en gratis kunt stallen in de bewaakte rijwielstallingen in de binnenstad. Meer informatie: www.fietsdiefstal.nl
Gepubliceerd op: woensdag 3 september 2008
woensdag 3 september 2008:
Campagne tegen fietsdiefstal: tover jij het framenummer uit je binnenzak?