Senternovem


28-08-2008 | Subsidie voor emissiereductie van niet CO2-broeikasgassen

Aanvragen kan nog tot 15 oktober 2008

Wilt u de uitstoot van broeikasgassen verminderen? Bent uw werkzaam bij een bedrijf, onderzoeksinstelling, universiteit, milieudienst, provincie of gemeente? Bent u bereid om uw kennis en ervaring te delen met anderen? Dan kunt u nog in aanmerking komen voor subsidie van het ministerie van VROM. Tot 15 oktober kunt u nog subsidie aanvragen. Er is nog geld beschikbaar voor een beperkt aantal projecten. Productie van duurzame energie en reductie van overige broeikasgassen gaat bijvoorbeeld samen bij vergistingprojecten. Met name methaan die vrijkomt bij natuurlijke vergisting van organisch materiaal kan in vergistingprojecten omgezet worden in duurzame energie.

In grote lijnen is de techniek van vergisting al marktrijp. Het geen niet wil zeggen dat alles hierover al bekend is. Zo is het produceren van Groen Gas (biogas dat op aardgaskwaliteit is gebracht) nog relatief nieuw. Via de SDE kan voor dit soort projecten een exploitatiesubsidie worden aangevraagd. Voor een stimulering van bijvoorbeeld kennisontwikkeling zou het ROB-programma mogelijk ondersteuning kunnen bieden.

Subsidiemogelijkheden
U kunt subsidie aanvragen voor projecten die de uitstoot van niet CO2-broeikasgassen verminderen zoals:

* Onderzoeksprojecten

* Haalbaarheidsonderzoeken

* Ontwikkelingsprojecten

* Demonstratieprojecten

* Marktintroductieproducten

* Toepassingsprojecten

De afgelopen jaren is er onder meer subsidie gegeven voor verbetering van het veevoer voor koeien; er zijn haalbaarheidsonderzoeken geweest naar de toepassing van natuurlijke koudemiddelen (CO2 en ammoniak) in vrieshuizen en supermarkten; er is subsidie is gegeven aan projecten die zich richten op stortgaswinning op stortplaatsen. In totaal is er
1,25 miljoen euro beschikbaar.

Deze regeling valt onder ROB, hét programma voor de reductie van niet-CO2 broeikasgassen. Op deze site vindt u ook informatie over het aanvragen van de subsidies.

Meer informatie

ROB: 1,25 miljoen euro voor klimaatvriendelijke projecten Meer kansen voor Klimaatwinst