Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwe aanpak voor indeling en etikettering chemische producten (03/09/08)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt het akkoord dat het Europees Parlement zopas bereikte met de Raad over een betere indeling en etikettering van gevaarlijke stoffen. Hiermee worden internationale criteria* in de Europese wetgeving geïmplementeerd: "Chemische producten zijn niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Sluitende regels die de veiligheid en de bescherming van gezondheid en milieu garanderen zijn dan ook essentieel voor alle gebruikers, zoals werknemers, transporteurs, consumenten en hulpverleners."

Het internationale systeem levert volgens Frieda Brepoels een absolute meerwaarde. Brepoels: "Door gebrek aan consistentie tussen verschillende systemen kon het gebeuren dat een bepaald product in het ene land als gevaarlijk werd beschouwd en in de EU niet, of omgekeerd. Nu chemische producten wereldwijd verhandeld worden, zijn globale en uniforme spelregels de beste oplossing om dergelijke onduidelijkheden weg te werken en internationale handel te faciliteren. Dit zal ook de Vlaamse chemische industrie ten goede komen."

Het nieuwe systeem wijzigt de indeling van chemische producten op basis van hun intrinsieke gevaar. Zo komen er meer gevarenklassen.** Dit is vooral van belang voor de professionele gebruikers: de gewijzigde indeling kan immers gevolgen hebben voor veiligheidsvoorschriften en milieuvergunningen.

Voor de meeste consumenten zal het nieuwe etiket het meest in het oog springen. Daarop zal een nieuw pictogram staan (een witte ruit met rode rand vervangt immers de huidige oranje vierkanten), een signaalwoord ("gevaar" of "waarschuwing"), gevaarszin(nen), productidentificatie, voorzorgsmaatregelen en gegevens over de leverancier.

Deze verordening en de REACH-wetgeving zijn nauw met elkaar verbonden. Zo vormt het GHS (Globally Harmonised System) de basis voor de voorzieningen inzake etikettering en indeling onder REACH.

Tenslotte wordt ook de wetgeving inzake detergentia, cosmetica, speelgoed, emissies van vluchtige organische stoffen, autowrakken en afvalstoffen van elektrische en elektronische apparatuur aangepast aan deze nieuwe criteria.

Omdat het belangrijk is het werkveld zo snel mogelijk vertrouwd te maken met de nieuwe wetgeving, zijn we verheugd dat sommige werkgeversorganisaties in ons land specifieke trainingssessies terzake aanbieden.

Ter info


* De nieuwe verordening zal de bestaande wetgeving terzake veranderen en het Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) introduceren in de Europese wetgeving. 1 december 2010 is de deadline voor de herindeling en etikettering van de stoffen, terwijl 1 juni 2015 de deadline is voor de mengsels.


** Er zijn drie categorieën (fysische gevaren, gevaren voor de gezondheid en gevaren voor het milieu) die op hun beurt verschillende subcategorieën hebben.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu