Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Onkelinx moet duidelijkheid scheppen (03/09/08)

De associatie van APK-AKB (Association Professionnelle de Kinésithérapeutes) en het kinesitherapeutenkartel trekken aan de noodrem. Zij worden gealarmeerd door vele ongeruste ouders en pas afgestudeerde kinesitherapiestudenten. Er verschenen namelijk zopas twee ministeriële besluiten waaruit blijkt dat er opnieuw een uitgangsexamen kinesitherapie wordt georganiseerd. De inschrijvingen zijn reeds geopend

Nochtans beloofde Onkelinx in haar antwoorden op een aantal parlementaire vragen van N-VA-senator Louis Ide dat er geen uitgangsexamen meer zou komen, aangezien ze de
niet-gebruikte/niet-actieve RIZIV-nummers uit het verleden nu in rekening zou brengen. Het kabinet Onkelinx reageert niet op de groeiende ongerustheid bij de kinesitherapeuten en dat doet het ergste vermoeden. Worden de Vlaamse kinesitherapeuten opnieuw het slachtoffer?

Erger nog: in het Journal de Médecin van dinsdag 2 september wordt de belofte om een medisch kadaster op te stellen (hoeveel artsen zijn er? wie zijn ze? wat doen ze? waar zijn ze actief?) al verdaagd naar eind 2009, terwijl het haar initiële belofte was om dit tegen begin 2009 te regelen. Als men dit adequaat wil plannen, moet er dringend duidelijkheid komen.

En passant heeft Onkelinx ook nog eens dubieus nieuws voor de huisartsen. Het steunfonds Impulseo 2 dat geschreven was op het lijf van de groepspraktijken en de solo-artsen in de kou liet staan, zou gecompenseerd worden met een Impulseo 3. Op die manier zou ook tegemoet gekomen worden aan een arrest van de Raad van State, die Impulseo 2 discriminerend vond. Maar ook dit blijkt nu verre van zeker, als we het interview van Onkelinx in het Journal de Médecin lezen: Il est trop tôt pour le dire même si on ne peut exclure un Plan Impulseo 3. Reste à analyser la meilleure façon daider concrètement le terrain et les besoins des médecins. Les plans Impulseo 1 et 2 feront aussi lobjet dune etude fouillée avant la mise en place du numéro 3. In een Belga-bericht lezen we daarentegen: Onkelinx liet uitschijnen dat Impulseo 3 mogelijk op til is. Kortom, er heerst nog veel onduidelijkheid over, terwijl dit onmiddellijk beloofd was aan de huisartsen ten einde de discriminatie in Impulseo 2 weg te werken.

N-VA-senator Louis Ide roept minister Onkelinx daarom op om zo snel mogelijk klaarheid te scheppen en ervoor te zorgen dat:
1. Er geen uitgangsexamen kinesitherapie komt;
2. Het medisch kadaster in januari 2009 klaar is;
3. Het steunfonds huisartsgeneeskunde Impulseo 3 onmiddellijk gestart wordt.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be