Groen!

Brussel, 3 september 2008

Groen! eist dat senaatscommissie Binnenlandse Zaken samenkomt omtrent asieldossier

Groen! dringt aan op een vervroegde zitting van de Commissie Binnenlandse Zaken van de Senaat. Freya Piryns licht toe: "Wat de regering-Leterme presteert in het asieldossier is du jamais vu. Wij dachten met z'n allen dat politiek over de mensen ging, maar we zijn duidelijk naïef. Deze regering wordt bijeengehouden door de absurde consensus dat wanneer iedereen elkaar dwarsboomt, niemand alleen het gelag zal betalen voor jaren wanbeleid."

Senator Piryns bracht vandaag een bezoek in het Latijns-Amerikaans centrum en las de wanhoop in de ogen van de mensen die daar nu al 58 dagen in hongerstaking zijn. De gezondheid van die mensen is na bijna 2 maanden zonder voeding vanzelfsprekend in ernstig gevaar. De minister en haar diensten lijken systematisch bij elke volgende hongerstaking een aantal extra dagen te wachten vooraleer ze een akkoord sluiten. Het vorige trieste record van 55 dagen stond op naam van de mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk. Ditmaal wacht men reeds 58 dagen en lijkt daarbij te vergeten dat het hier om mensenlevens gaat. Freya Piryns: "Groen! ondersteunt geen hongerstakingen. Maar de verantwoordelijkheid voor deze wanhoopsdaden moet wel op de juiste plaats worden gelegd. Ze zijn het gevolg van een falend beleid dat haar beloftes niet nakomt en enkel uitblinkt in willekeur."

Net voor het zomerreces eindigde de ministerraad reeds in een uitslaande ruzie over het asielbeleid. Vrijdag zit de ministerraad opnieuw samen om de omzendbrief van minister Turtelboom te bespreken. "De regering heeft in het verleden verwachtingen gecreëerd bij gezinnen met een precaire verblijfsituatie", zegt Freya Piryns. "Enkel duidelijkheid over de omzendbrief kan een antwoord bieden op de radeloosheid die leeft."

Gelet op de omvang en de urgentie van het asieldossier vindt Groen! dat het enige menselijke antwoord dat de politici vandaag kunnen geven er een moet zijn van daden: de senaatscommissie Binnenlandse Zaken moet reeds deze week aanvatten en werken aan een oplossing. "Wij vonden het jammerlijk dat de regering op vakantie vertrok zonder enig akkoord over de regularisatiecriteria. Het is een schande dat omwille van ruzies binnen de regering alles erop wijst dat op de eerste ministerraad van deze vrijdag 5 september opnieuw geen consensus zal worden bereikt. Als politiek dan toch nog een beetje over mensen gaat maar de regering er desondanks niet in slaagt om tot een consensus te komen, dan moeten dergelijke dringende kwesties in het parlement aan bod komen," vindt Freya Piryns. "Premier Leterme moet snel duidelijk maken aan zijn Mexicaans leger wie officier en wie soldaat is en dat in het belang van de vele mensen in nood die geen boodschap hebben aan ruziemakers."

Freya Piryns, Senator Groen!