Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie wil verbod op bouw in diepe polders

"Geen Deltawet, zonder Klimaatwet"

"Geen Deltawet, zonder Klimaatwet"

Milieudefensie vindt dat bouwen in diepe polders en uiterwaarden moet worden verboden. De aanbeveling van de Deltacommissie Veerman om daar eventueel te bouwen na een zorgvuldige kosten-batenafweging biedt volgens de milieuorganisatie onvoldoende garanties. Milieudefensie is blij met de keuze van de commissie voor een strategie voor een zo natuurlijk mogelijke kustverdediging.

Milieudefensie is blij dat de Commissie in haar 3 september verschenen rapport 'Samen werken met Water' kiest voor het versterken van de huidige kustverdediging door het toevoegen van zand aan het systeem. Dit is de natuurlijke oplossing die het karakter van de kust het minste aantast. De natuur krijgt de gelegenheid om mee te groeien en het Waddengebied kan meegroeien met de zeespiegelstijging. Campagneleider ruimte en landschap Klaas Breunissen: "Bebouwing van nieuwe zandbanken of eilanden voor de kust wijst Milieudefensie af. Dat is een onaanvaardbare aantasting van de ruimtelijke kwaliteit van de kust".

Bebouwing van diepe polders en uiterwaarden is ongewenst omdat dat de veerkracht en de veiligheid van het land ondermijnt. Juist ruimte voor de rivier en overtollig water is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige piekaanvoeren van water via de rivier en uit de lucht.

Milieudefensie vindt het positief dat de commissie pleit voor het behoud van het peil in het Markermeer en IJmeer. Verhoging van het peil is onwenselijk omdat daarmee dit natuurgebied wordt aangetast. Milieudefensie pleit voor een natuurlijker peilbeheer van het Markermeer/IJmeer.

Het advies van de commissie-Veerman maakt duidelijk dat de gevolgen van de klimaatverandering groot en urgent zijn. Dat benadrukt het belang van niet alleen een adequate omgang met de gevolgen daarvan, maar ook de noodzaak van een goed klimaatbeleid. Klaas Breunissen: "Geen Deltawet zonder Klimaatwet." Meer informatie

Geen halve maatregelen, tijd voor een krachtige Klimaatwet www.klimaatwet.nu