Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland positief over rapport Deltacommissie 03-09-2008

Vandaag presenteerde de Deltacommissie, onder leiding van oud-minister Veerman, haar rapport met het advies over hoe Nederland zo kan worden ingericht dat ons land ook op de lange termijn veilig is tegen overstromingen, en een aantrekkelijke plaats kan blijven om te leven.

De provincie Zuid-Holland, in het bijzonder gedeputeerde Water, mevrouw Dwarshuis, is ingenomen met het rapport. Zo omarmt de Deltacommissie het project dat onder regie staat van de provincie Zuid-Holland de zogenaamde `Zandmotor'. De provincie en haar partners werken sinds enige tijd aan dit innovatieve project. Door middel van bouwen met de natuur zal de kust zeewaarts uitbreiden. Wat weer betekent dat er meer ruimte ontstaat voor natuur en recreatie, waar in Zuid-Holland een flink tekort aan is. Eind van dit jaar wordt op basis van de laatste technische berekeningen het go or no-go moment verwacht voor de Zandmotor. Dit zou betekenen dat in 2010 de eerste contouren van de Zandmotor al zichtbaar kunnen zijn.

Het rapport van de Deltacommissie betekent voor Zuid-Holland een grote inspanning voor de komende decennia. Zo zullen de dijkringen moeten worden aangepakt om Zuid-Holland niet alleen aan de kust (`de voorkant') te beschermen maar ook achter de rivieren (`de achterkant'). Ook in de Zuidwestelijke Delta ligt een grote opgave voor de provincie en andere overheden. Waar de veiligheid door de Deltawerken op orde is, maar de waterkwaliteit een groeiend probleem is (zoet-zout).

De provincie wil wel benadrukken dat, ondanks dit zeer waardevolle rapport van Veerman, we nog steeds een inhaalslag moeten maken voor het op orde brengen van de primaire waterkering naar aanleiding van de normeringen van de eerste Deltacommissie.

Ten slotte vindt de provincie het zeer positief dat de Deltacommissie ook voorstellen doet voor structurele financiering voor de waterveiligheid op middellange en lange termijn. Het idee van een nieuw Deltafonds steunt zij dan ook volledig.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22