Gemeente Schiedam


September

Septembermaand feestelijk van start

03 september 2008

De septembermaand is begonnen. Dit betekent dat in Schiedam ieder weekend een groot aantal evenementen plaatsvindt. Het eerste weekend viert Theater aan de Schie haar tienjarig bestaan, krijgt de Nacht van het licht een vervolg met Water en Vuur in het Park en wordt de tentoonstelling Niet Netjes geopend.

Theater aan de Schie viert haar tienjarig bestaan met twee avondvullende programmas waarin alle genres die in het theater te bewonderen zijn, bij elkaar komen. Vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2008 stappen de bezoekers al voor de deur in de achtbaan en zij stappen pas uit als het feest na de voorstelling is afgelopen. Het Groot Niet Te Vermijden vormt het onderstel van de achtbaan en in de foyer is de hele avond live muziek. Vrijdag staat Dolf Jansen op het podium en zaterdag Lebbis. Beide dagen zijn ook optredens van onder meer Richard Groenendijk, Mylène dAnjou en het Scapino Ballet Rotterdam. Na afloop draait DJ Denzdadenz tijdens een spetterende afterparty. Theater aan de Schie kijkt deze avond vooral naar de toekomst. En omdat deze blanco is, wordt het publiek verzocht in witte kleding te komen. Dit kledingvoorschrift is niet geheel vrijblijvend

Water en Vuur in het Park
Water en Vuur in het Park verlicht de Plantage op zaterdag 6 september. Van twee tot twee zijn Water en Vuur als twee tegengestelde elementen in allerlei kunstvormen aanwezig. In een theatrale setting staan bomen in vuur en vlam terwijl aan hun voeten watercirkels liggen. De brandweer opent het feest om 14.00 uur en aansluitend geeft een dramadocent een workshop voor kinderen. De kinderen geven diezelfde dag nog een voorstelling. Verder is er een water- en vuurproeverij, staan in het park vertellende bomen en worden op een mooi uitgelichte dansvloer vanaf 20.00 uur Flamencodemonstraties met live muziek gegeven. Een rondrijdend, spectaculair kunstwerk van Erik Groen gaat van levend water over in levend vuur. Ook om het park heen toveren veel kunstenaars tot laat in de nacht een heel bijzondere sfeer met Raamkunst in verschillende panden. In het park zelf kunnen bezoekers genieten van een virtuele waterval, een dichteres in bad en een gestrand schip met vuurvliegjes.

Deze zaterdag zullen bezoekers van de binnenstad ook mensen zien bridgen op de meest bijzondere plekken. Voor de vierde keer wordt de Historische Bridgetocht georganiseerd. Bridgen is deze dag vooral een middel om het historische verleden van Schiedam beter te leren kennen. Zo wordt gespeeld in de grootste molens ter wereld, in de VVV-winkel, diverse historische panden zoals t Proveniershuys, en in galeries, musea en een huifkar.

Niet Netjes, erotiek met een knipoog
De tentoonstelling Niet Netjes, erotiek met een knipoog is vanaf 7 tot en met 28 september te zien in Galerie Jacques Tange, Galerie Jabelle en Oud-Katholieke Kerk t Huis te Poort. Dit initiatief van de kunstenaar Jacques Tange is alweer aan de negende editie toe. Zoals ieder jaar doen bekende kunstenaars met verschillende disciplines mee. De Schiedamse middenstand haakt in op het thema van de tentoonstelling. Zo vaart de fluisterboot, geeft Bibliotheek Waterweg een bodypaint workshop en komt in de bibliotheek een schrijver/dichter voordragen uit erotisch werk. Restaurant t Stadhuys serveert een ondeugend menu, de Bonte Koe maakt ondeugende chocoladekunst en liefhebbers kunnen een ondeugende doos met werk van alle kunstenaars kopen. De opening is op zondagmiddag 7 september in Galerie Jabelle.

Water en Vuur in het Park
za 6 september: 14.00 - 02.00 uur | De Plantage tussen Lange Nieuwstraat en Tuinlaan | toegang gratis | www.vanhetpark.nl

Tien jaar Theater aan de Schie
vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2008, vanaf 20.15 uur Stadserf 1, Schiedam | Toegang: 29,50 | kaarten verkrijgbaar via www.theateradschie.nl of aan de kassa (010 246 74 67).

Historische Bridgetocht
za 6 september | diverse historische locaties | inschrijfgeld: 45,00 | www.schiedam59.nl

Tentoonstelling 'Niet Netjes, erotiek met een knipoog' zo 7 t/m zo 28 september: vr/za/zo 13.00 - 17.00 uur | Galerie Jacques Tange, Grote Markt 6; Galerie Jabelle, Lange Haven 50; Oud-Katholieke Kerk t Huis te Poort, Dam | www.niet-netjes.nl

Klik hier voor meer informatie.