Gemeente Best

Startnotitie A2 s-Hertogenbosch-Eindhoven ter inzage

03-09-2008

Van dinsdag 2 september tot en met maandag 13 oktober ligt de startnotitie A2 's-Hertogenbosch-Eindhoven ter inzage. Deze startnotitie richt zich op het vergroten van de wegcapaciteit van de A2 tussen de rondweg 's-Hertogenbosch en de randweg Eindhoven. Uitgangspunt hierbij is een verbreding van twee naar drie rijstroken in beide richtingen.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren gestudeerd op korte en lange termijn oplossingen om doorstroming op het traject 's-Hertogenbosch - Eindhoven te kunnen waarborgen. Voor de korte termijn waren spitsstroken voorzien. Tegelijkertijd was er een lange termijnstudie gestart voor een verbreding van de weg naar 2 x 3 of 2 x 4 rijstroken. De procedure voor de spitsstroken heeft veel vertraging gekend als gevolg van de vernietiging van het Wegaanpassingsbesluit in 2004 en de veranderde Europese wetgeving op het gebied van luchtkwaliteit. Hierdoor naderde de spitsstrookprocedure de start van de planstudie voor de lange termijn verbreding erg dicht. Het uitgangspunt is daarom nu een verbreding van twee naar drie rijstroken in beide richtingen.

De verbreding sluit aan op de capaciteitsuitbreidingen op de aangrenzende wegvakken. Als rond 2010 de randwegen van 's-Hertogenbosch en Eindhoven verbreed zijn tot 4 x 2 rijstroken zijn 2 x 3 rijstroken nodig om een goede doorstroming te garanderen tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Om goed aan te kunnen sluiten op de Randweg Eindhoven, wordt niet alleen de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven verbreed met een extra rijstrook, maar wordt ook de A58 tussen knooppunt Batadorp en de nieuwe aansluiting Ekkersrijt aangepast.

Procedure
De startnotitie ligt zes weken ter inzage. Gedurende deze periode kan iedereen die dat wil schriftelijk of mondeling reageren. Daarna worden in het Milieu-Effectrappor (MER) de meest milieuvriendelijke alternatieven binnen de verbreding onderzocht. Het MER wordt vervolgens in het voorjaar van 2009 samen met het Ontwerp Tracé Besluit gepubliceerd. Het Tracébesluit zal dan naar verwachting begin 2010 door de minister worden vastgesteld. In 2011 start de uitvoering, aansluitend aan de afronding van de werkzaamheden aan de randweg Eindhoven en rondweg `s-Hertogenbosch. In 2013 zal de verbreding klaar zijn.

Informatiebijeenkomsten
Rijkswaterstaat organiseert twee (inloop)informatiebijeenkomsten waar informatie over de startnotitie beschikbaar is en waar individuele vragen beantwoord worden. Ook kan er bij een notulist ingesproken worden. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 18.30 uur en 21.00 uur en worden gehouden op:


* Donderdag 25 september in hotel Van der Valk, Bosscheweg 2 in Vught

* Dinsdag 30 september in restaurant De Liempdse Barriere, Peerkesbos 1 in Liempde

Inzage startnotitie
De startnotitie A2 `s-Hertogenbosch-Eindhoven kan van dindag 2 september tot en met maandag 13 oktober tijdens reguliere openingstijden ingezien worden op de volgende locaties:


* het stadskantoor `s-Hertogenbosch;

* de gemeentehuizen Best, Boxtel, Eindhoven, Haaren en Sint-Michielsgestel;

* het informatiecentrum gemeente Vught;

* het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in Eindhoven;
* de bibliotheek van waterschap De Dommel in Boxtel;
* het provinciehuis Noord-Brabant in `s-Hertogenbosch;
* de kantoren van de wegendistricten 's-Hertogenbosch en Eindhoven van Rijkswaterstaat in respectievelijk `s-Hertogenbosch en Geldrop;

* de bibliotheken van de ministeries van VenW en VROM, beide in Den Haag;

* het kantoor van Rijkswaterstaat Noord-Brabant (Zuidwal 58) in 's-Hertogenbosch.

De startnotitie is ook te downloaden van www.rijkswaterstaat.nl/A2 of van www.inspraakpunt.nl.

Inspraakreacties
Belangstellenden kunnen gedurende de inspraakperiode schriftelijk of mondeling reageren op de startnotitie. De reacties worden na afloop van deze inspraaktermijn gebundeld en kunnen dan worden ingezien. Iedere inspreker krijgt antwoord. Inspraak kan leiden tot aanpassing van het onderzoek voor het milieueffectrapport zoals in de startnotitie wordt voorgesteld.

Schriftelijk reageren kan van dinsdag 2 september tot en met maandag 13 oktober bij het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, A2 's-Hertogenbosch-Eindhoven, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag of via internet op www.inspraakpunt.nl. Mondeling reageren kan tijdens de bijeenkomsten op donderdag 25 september en dinsdag 30 september.

Vragen over de procedure lopen via het Landelijk Inspraakpunt, telefoon 070 351 96 02.

---