Ministerie van Algemene Zaken

Werkbezoek Limburg

Nieuwsbericht | 03-09-2008

'Duurzaamheid en economie kunnen en moeten elkaar versterken. In Limburg zien we daar nu al concrete voorbeelden van in praktijk.' Dat zei minister-president Balkenende na zijn werkbezoek aan Limburg op 2 en 3 september.

De minister-president sprak in Limburg onder ander over de ontwikkeling van het gebied 'Klavertje 4'. De rijksoverheid, regionale en lokale bestuurders en bedrijven werken hier samen voor de realisatie van een 2800 ha groot (glas)tuinbouwbedrijventerrein. De ontwikkeling is een goed voorbeeld van de verbinding tussen duurzaamheid en economische kansen.

De Floriade van 2012 is gesitueerd in het gebied. Met 'greenport Venlo' heeft deze wereldtentoonstelling de ambitie om zo veel mogelijk gebouwen te bouwen volgens het zogeheten 'cradle-2-cradle'-principe, waarbinnen alle materialen kunnen worden gerecycled of biologisch afbreekbaar zijn.

Bij Van Houtum papierfabriek zag de minister-president hoe cradle-to-cradle nu al in de bedrijfsvoering wordt toegepast. 'Onze toekomstige economie is een duurzame economie. Deze beweging heeft zich onomkeerbaar ingezet. Het biedt kansen voor Nederland, juist ook in termen van winsten voor bedrijven. Van Houtum is daar een goed voorbeeld van.'