Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Joldersma over alcoholhoudende energiedrankjes

Antwoorden op kamervragen van Joldersma over alcoholhoudende energiedrankjes

Kamerstuk, 3 september 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2871495


3 september 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister voor Jeugd en Gezin, op de vragen van het Kamerlid Joldersma (CDA) over alcoholhoudende energiedrankjes (2070826750).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het verzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) aan de Nederlandse supermarkten om alcoholhoudende energiedrankjes te weren? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoe hoog is het percentage alcohol in deze energiedrankjes en wordt op de
verpakking duidelijk vermeld dat er alcohol in zit en hoeveel alcohol?

Antwoord 2
Het percentage alcohol verschilt per drankje. Het is wettelijk verplicht om op de verpakking dit percentage te vermelden.

Vraag 3
Is het waar dat deze alcoholhoudende energiedrankjes zeer risicovol zijn voor met name jongeren?

Antwoord 3
Het is denkbaar dat deze alcoholhoudende energiedrankjes risicovol zijn, omdat door de cafeïne in de energiedrankjes de alcoholhol minder voelbaar is. Jongeren drinken daardoor sneller teveel wat het binge drinken bevordert.

Vraag 4
Is er voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de risico's van deze alcoholhoudende energiedrankjes of heeft het onderzoek zich vooral gericht op de energiedrankjes als zodanig en gelden de conclusies dan ook voor alleen de alcoholhoudende energiedrankjes of voor alle energiedrankjes?

Antwoord 4
In Amerika is onderzoek verricht naar de risico's van alcoholhoudende energiedrankjes. De conclusies hebben dan ook alleen op deze drankjes betrekking.

Vraag 5
Deelt u de opvatting dat STAP een vreemd verzoek aan de Nederlandse supermarkten heeft gedaan wat niet past in een helder en eenduidig alcoholbeleid dat duidelijke grenzen stelt aan wat wel en wat niet is toegestaan?

Antwoord 5
STAP heeft opgeroepen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat mag iedere burger of organisatie doen.

Vraag 6
Acht u het nodig rond (alcoholhoudende) energiedrankjes aanvullende maatregelen te nemen bovenop de maatregelen waarin de regering in haar alcoholbeleid reeds voorziet of bent u voornemens aanvullend onderzoek naar de risico's ervan te doen?

Antwoord 6
Om deze drankjes aan een risicoschatting te onderwerpen zal het Bureau risicobeoordeling van de Voedsel en Warenautoriteit een onafhankelijk literatuuronderzoek hiernaar uitvoeren.
Daarnaast onderzoekt de minister voor Jeugd en Gezin momenteel de juridische mogelijkheden inzake de verkrijgbaarheid van alcoholhoudende mixdranken in de supermarkt. De resultaten van beide onderzoeken zal ik u voor eind 2008 doen toekomen.


1) www.alcoholpreventie.nl, 31 juli 2008